Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

„Simfonija za život“ u Narodnom pozorištu Sarajevo

simfonijski orkestar„Sretni smo što ćemo biti u prilici da uživamo u muzičkim izvedbama renomiranog simfonijskog orkestra Cemal Resit Rey, uz nekolicinu opernih solista iz Evrope te istaknutih muzičara iz Bosne i Hercegovine. Gostovanje ovog orkestra zasigurno će biti kulturni događaj za grad Sarajevo, ali i cijelu BiH te idealna prilika za razmjenu kulturnih vrijednosti ove dvije zemlje“, kazao je Nuhanović.

Novinarima se obratila i Burçin Savigne, sopranistica turske Državne opere, kazavši: „Radujem se koncertu. Sarajevska publika je poznata po vrlo istančanom ukusu za muziku, stoga će ovaj koncert biti i određeni izazov za sve nas“, kazala je Savigne.

Generalni pokrovitelji koncerta su Memorial Health Group – jedna od vodećih klinika na svijetu u polju transplantiranja organa, ministar kulture i turizma Republike Turske Omer Čelik i Federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan, a organizator je marketinška agencija MITA Group iz Sarajeva.

„Memorial Health Group rado podržava kulturne događaje, kako u Turskoj, tako i u drugim zemljama. Koncert ‘Simfonija za život’ najbolji je pokazatelj toga. Ovo je naš način da kroz umjetnost ukažemo na značaj doniranja organa kojim se spašavaju ljudski životi“, poručio je Emrah Akar, internacionalni marketing koordinator Memorial Health Group. 

Koncertu će prisustvovati brojne zvanice iz diplomatskog kora, te političkog miljea naše zemlje i Republike Turske. 

O simfonijskom orkestru Cemal Resit Rey:

Simfonijski orkestar Cemal Resit Rey iz Istanbula osnovan je 1945. godine kao gradski orkestar, a prvi dirigent bio je Cemal Resit Rey. Godine 1972. postaje državni simfonijski orkestar. U svojoj bogatoj karijeri održavali su koncerte, između ostalog, u Španiji, Americi, Egiptu, Grčkoj, Japanu, Njemačkoj, Austriji, Italiji.