Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Vlast neće uticati na mene, ostajem isti”

muhamed husic1Odmah nakon imenovanja na ministarsku poziciju Muhamed Husić je dao prvi i ekskluzivni intervju za Visoko.co.ba. Šta ministarska pozicija znači za OO SDP-a Visoko, da li je mudar potez žrtvovati tri godine u lokalnoj zakonodavnoj vlasti za jednu godinu izvršne vlasti u kantonu, kako vidi godinu dana nove vlasti u Visokom, šta namjerava sa pozicije ministra uraditi za Visoko, da li će ga vlast promijeniti kao i sve njegove prethodnike i o mnogim drugim političkim razmišljanjima Muhameda Husića čitajte u nastavku.

Kada je prvi radni dan na novom radnom mjestu?

-Već od danas (06.11.2013. godine) sam na novom radnom mjestu.

Šta i koliko znači visočkom SDP-u ovo Vaše imenovanje na mjesto ministra privrede?

-Svi oni koji se bave politikom znaju koliko truda, zalaganja treba da bih zadobio povjerenje kantonalne organizacije i bio predložen za ministra, a onda i izabran. Visočkom SDP-u, a i meni lično ovo imenovanje znači prije svega priznanje, ali i šansa da pokažemo da Visoko sa svojim kadrovima može odgovoriti izazovima. Naravno možemo i reći da Visoko ima uticaja u kantonu odnosno da kanton uvažava naše stavove i mišljenja.

U nekim kalkulacijama kao vijećnik ste mogli još tri godine sjediti u zakonodavnoj vlasti, ovako Vam je ostalo još jedna godina u izvršnoj vlasti kantona, da li je to politički mudra računica?

-Teško je odgovoriti na to da li je mudra politička odluka, ali da je hrabra to sigurno jeste i krajnje odgovorna prema biračima SDP-a. Mogao sam kako ste rekli još tri godine biti u OV Visoko, ali smatrali smo (OO SDP) da na ovom mjestu možemo više učiniti za Visoko.

Koliko se sa mjesta ministra privrede može uraditi za Visoko i imate li neke konkretne mjere koje će te poduzeti po preuzimanju funkcije?

-U ovom trenutku mogu samo da kažem da ću nastojati prije svega da što više razgovaram sa svim privrednicima te ponudim usluge ministarstva u punom kapacitetu.

 Sad kao već bivši vijećnik, kako ste vidjeli ovih godinu dana od lokalnih izbora i svoje mjesto u zakonodavnoj vlasti?

-Ja sam kao vijećnik pokušao da budem prije svega konstruktivan u rješavanju svih problema koji guše našu lokalnu zajednicu, mislim da sam korektno odgovorio zadatku opozicionog vijećnika koji je uvijek znao pohvaliti dobar potez, ali i na dostojanstven način ukazati na loše poteze.

Totalna rekonstrukcija OO SDP-a Visoko, Povjereništvo, pa mjesto ministra, u vrlo kratkom vremenskom periodu ozbiljno talasanje među visočkim socijaldemokratama, slučajnost ili namjera?

-Vidite, stanjem u OO SDP Visoko i rezultatima koje smo postigli na zadnjim lokalnim izborima niko od nas članova, ali i simpatizera nije bio zadovoljan, a tome još kad dodamo i činjenice da su sa radom prestale sve osnovne čelije to jest, mjesni odbori, kao i da smo imali ozbiljne kritike iz Foruma mladih SDP-a došli smo do zajedničkog zaključka da je potrebno osvježenje. Važno za reći je i to da je stranka zadržala jedinstvo i kao rezultat ovih procesa imamo već formirane neke Mjesne Odbore, tako da kontataciju ”ozbiljno talasanje” zamjenio bih sa ponovnim buđenjem.

Na mjestu ministra privrede prije Vas je također bio jedan Visočanin iz redova SBB-a Đemil Ugarak. Jeste li imali neki kontakt s njim nakon imenovanja i kako inače gledate na tu političku rokadu još uvijek koalicionih partnera?

-Sa gospodinom Ugarkom sam razgovarao prije imenovanja gdje mi je ponuđena svaka vrsta podrške koju ću ja i prihvatiti dok odluku SBB o napuštanju izvršne vlasti ovaj put neću komentarisati.

Godinama sve vlasti u Visokom imaju lošu saradnju i kontakte sa Kantonom, nakon prošlih Općih izbora Vi ste evo treći ministar iz Visokog. Kako popraviti tu crnu statistiku oko odnosa Kantona i Općine i da li Vas je već neko kontaktirao od visočke pozicije/vlasti, makar da čestita za početak?

-Jedino moguće rješenje je bolja komunikacija i otvorenija sa mnogo više uvažavanja između svih naših predstavnika u kantonu, ali i općini. U utorak sam prije imenovanja razgovarao sa načelnicom, ali po pitanjima nastavka radova na stadionu Luke odnosnu skladištenju i postavljanju umjetne trave, a nakon imenovanja primio čestitke i želje za uspješnim radom.

Hvala za odvojeno vrijeme, puno sreće i uspjeha u radu, i nemojte da Vas vlast promijeni kao neke dojučerašnje “prijatelje” slobodne riječi i slobode izražavanja, a danas najveće neprijatelje Visoko.co.ba?

 -Ja mogu da obećam da ”vlast” neće uticati na mene te da ostajem isti. Jedino ću kao ministar pokušat da staloženije vodim ekipu na Novogodišnjem turniru.