Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visočani u Dubrovniku i Dubrovnik u okolini Visokog

selo visocani kod dubrovnikaPomalo nezapaženo je prošla inicijativa sa prošle sjednice OV Visoko koju je iznio Dalibor Tomičić (SDP), a vezano za eventualnu buduću saradnju i prijateljstvo gradova Visokog i Dubrovnika. Vijećnik Tomičić je svoju inicijatiivu obrazložio pozivajući se na 29. august 1189. godine kada je pisana Povelja Kulina bana za koju se smatra da je napisana u Visokom i zbog koje se 29.08., svake godine obilježava kao Dan općine Visoko.

Vjerovatno još uvijek omamljeni mirisima doner kebaba i impresionirani gustoćom brkova po “vjeri braćom Turaka”, vijećnici i aktuelna vlast nisu i neće dati poseban značaj ovoj inicijativi iako je mnogo smislenija nego bratimljenje sa turskim općinama, posebno ako se zna da se SDA u vrijeme Muniba Alibegovića bratimila sa “pogrešnim” Turcima koji pripadaju Erdoganovoj opoziciji (općina Kartal).

Visoko i Dubrovnik su istorijski utemeljeno i nepobitno povezani od Povelje Kulina bana preko Tvrtka I Kotromanića, na tromeđi Visokog, Vareša i Ilijaša postoji mjesto koje se zove Dubrovnik, dok u okolini Dubrovnika postoji selo koje se zove Visočani u kojem žive čak i potomci porodice Begović. Selo je na desnoj strani puta Dubrovnik – Neum, a mještani se većinom bave kamenoklesarskim zanataom.

visocani putokaz

Sve su to razlozi i istorijske činjenice stoljetne bliskosti Visokog i Dubrovnika, a još kad bi bilo sposobnih pojedinaca unutar visočke vlasti, pa da se uspostavi neka turistička relacija i da samo mali procenat onih koji posjećuju Dubrovnik budu usmjereni i na Visoko gdje im imamo šta pokazati, e to bi se već moglo zvati sposobnošću i opravdanošću ukazanog četverogodišnjeg mandata.

Međutim…

{youtube}9xUG6THOgk8{/youtube}