Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Press konferenacija povodom Međunarodnog dana bijelog štapa

savez slijepih zdkSavez slijepih boraca ZDK danas je organizovao press konferenciju, kojoj je prisustvovao resorni kantonalni ministar Nedžad Lokmić, te predstavnici ostalih boračkih udruženja. Povod je bio Međunarodni dan bijelog štapa, 15. oktobar, kojeg zbog Kurban-bajrama, ali i nedovoljno novaca u tom momentu, nisu mogli obilježiti pomenutog datuma.

– Ove godine počeli smo realizaciju opismenjavanja slijepih boraca, te izdali brošuru i vježbanku za čitanje i pisanje Brajevog pisma, a sa istim ciljem uskoro ćemo organizovati i kurseve za naše članove, izdvaja iz ovogodišnjih aktivnosti Ramo Muratović, predsjednik Saveza slijepih boraca ZDK, napominjući da u svom radu imaju stalnu podršku resornog kantonalnog Ministarstva.

Trenutno je jedino prisutan problem vezan za prostorije ovog Saveza, ali kako kažu i ovo očekuju riješiti u dogledno vrijeme.

– Ministarstvo za boračka pitanja ZDK podržavalo je, podržava i podržavaće rad Saveza slijepih boraca, ali i ostalih boračkih udruženja, navodi resorni kantonalni ministar Nedžad Lokmić, navodeći isplatu novčanih tranši za ova udruženja, obezbjeđenje njihovih ljetovanja i ostalo.

Iz kantonalnog budžeta su i sredstva od oko 1.500 KM, plaćenih za 10 hard diskova od po 500 GB, danas uručenih članovima ovog Saveza, koji će im poslužiti za memorisanje knjiga u zvučnoj tehnici ili na Brajevom pismu. 

RTV Zenica/Visoko.co.ba