Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Deseto Hodočašće na Bobovac

bobovac sveta misa26. oktobra 2013. godine upriličen je dvanaesti Molitveni dan za Domovinu Vrhbosanske nadbiskupije i Deseto Hodočašće na Bobovac katolika pripadnika Ministarstva obrane, Oružanih snaga BiH i redarstvenih snaga. Misno slavlje na Bobovcu, započelo je u 11 sati, a prije toga u 10 sati krenula je procesija iz mjesta Luke kod rijeke Bukovice. Veliki broj hodočasnika došao je iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, ali i izaslanstva vojnih delegacija iz Republike Hrvatske i Republike Slovenije, izaslanstva vladajućih struktura BiH te predstavnici vojnog i policijskog vrha. Na početku je sve prisutne pozdravio vojni biskup Tomo Vukšić, a misno slavlje predvodio je kardinal Vinko Puljić. Župni Zbor iz Vareša uveličao je ovo slavlje svojim pjevanjem.
 
U propovijedi kardinal je istakao „da se trebamo ugledati na posljednju bosansku kraljicu Katarinu, živjeti životom kakvim je ona živjela. Svoje veličajmo tuđe poštujmo. Valja svakome nositi svoje stijeg i njime se ponositi, a ne sa njime prkositi. Gradimo toleranciju vjerujući u istog Boga. Onaj tko ne zna čovjeka poštivati taj Boga niječe. I ako ima mržnje prema drugoj vjeri to nije prava vjera. Bože daj mudrosti onima koji vode ovu zemlju da bi svaki čovjek imao napredak i da bi bio jednak pred zakonom. Ne smijemo biti kukavice i izdajice nego budimo ljudi da bi zajedno izgradili ovu državu i u njoj zajedno živjeli”. Posebne riječi uputio je vojnicima Oružanih snaga da uvijek budu spremni čuvati ovu zemlji i spašavati ljude kada je potrebno, “vas redarstvenici pozivam na oblik poštovanja čuvajući čovjeka i njegovu imovinu, boreći se protiv kriminala jer to nije nimalo lako. Vlasti posebno molim da ustraju na očuvanju našeg integriteta i dostojanstva te da pravedno vodite ovu zemlju.” Na kraju je pozdravio i sve vjernike koji su došli na Bobovac, posebice one koji su došli iz Republike Hrvatske i Republike Slovenije i da se osjećaju kao kod svoje kuće jer odavde potječu svi naši korijeni. “Gospo štiti nas u sve dane našega života.”
Na kraju mise uručena je slika izaslanstvu Republike Hrvatske, dar Granične policije. Nakon misnog slavlja hodočasnici su se uputili prema mjestu polaska u Luke gdje ih je čekao vojnički grah.