Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

535.obljetnica smrti posljednje bosanke kraljice Katrine

kraljica katarinaU nedjelju je obilježena je 535. Obljetnica smrti posljednje bosanke kraljice Katrine. Bog je podario lijepo vrijeme i Sutjeska je bila prepuna hodočasnika, skoro iz svih krajeva BiH, kao i inostranstva. Program je započeo u deset sati, a pripremili su ga članovi FSR-a i Frame. Sve okupljene na početku je pozdravio fra Danijel Rajić, područni asistent FSR-a, s. Nives Kanevčev nacionalna ministra OFS-a, fra Ljubo Kurtović nacionalni duhovni asistent FSR-a BiH. Nakon toga uslijedila su predavanja o temi ‘Duhovna obnova OFS-a’ i ‘Odaziv na poziv’. Mladi iz Kraljeve Sutjeske zajdedno sa sestrom Marijom Mlakić izveli su prigodan recital posvećen kraljici Katarini.
 
Nakon toga uslijedila je svečana sv. Misa koju je predvodio apostolski nuncij u BiH nadbiskup Luigi Pezzuto. Misno slavlje su svojim pjevanjem obogatili članovi župnog zbora te band Novo nebo iz Zenice. Bratstva franjevačkog svjetovnog Reda svojoj zaštitnici su došli iz raznih krajeva: Bistrik – Sarajevo, Brestovskog, Livna, Jajca, Rame, Tolise, Dubrava, Guče Gore, Nove Bile, Ulice – Brčko, Tomislavgrada, Ljubunčića, Širokog Brijega, Posušja, Humca, Vareša, Vijake i Podmilačja.
 
Po završetku svetog misnog slavlja u samostanskom dvorištu održana je 14. po redu smotra folklora „Dani kraljice Katarine“ u organizaciji Hrvatske folklorne skupine ‘Bobovac – Čatići’. Smotru je otvorio sutješki gvardijan fra Zoran Jaković, u svom obraćanju govoreći o bogatstvu različitosti pjesme, plesa i igre svakog naroda, na što bismo svi trebali biti ponosni, i što bi nas trebalo spajati i zbližavati, a ne udaljavati jedne od drugih. U tome nam može biti primjer i uzor kraljica Katarina koja je bez obzira na svoj položaj i ugled, itekako imala sluha za običnog i jednostavnog čovjeka, kojega danas svi izbjegavaju i iskorištavaju. 
Posted in BiH