Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visokom 0 KM od ukupnih 13,7 miliona KM sredstava od GSM licence

konvertibilne-marke-09Jedna od osnovnih stvari uspješnosti i širine politike lokalne zajednice i vlasti u njoj kada se spozna domet i funkcija iste jeste odnos i komunikacija sa višim instancama vlasti kako kantonalnim, federalnim i državnim. Mudrost te politike jeste znati “namaknuti” materijalna sredstva za razvoj lokalne zajednice i pravljenje ambijenta za ugodniji život, zbog čega uostalom uposlenici Općine na čelu sa onim kojima je narod dao mandat na četiri godine i primaju platu i to dobru, redovnu i iznadprosjećnu platu. Visoko na nesreću nas koji živimo u njemu svih ovih proteklih godina i nije imalo neke posebne sreće ili bolje rečeno političke sposobnosti i znanja da ta sredstva sa viših instanci doslovno spusti na lokalni nivo. Izuzetak je Vahid Hećo koji je u mandatu federalnog ministra zaista za Visoko po tom pitanju uradio više nego svi ostali pojedinačno i stranački zajedno. Najnoviji primjer, da smo još uvijek mali politički igrači kada se dijeli veliki izborni plijen jeste raspodjela finansijskih sredstava od GSM licence u vrijednosti od 13,7 miliona KM.

Vlada FBiH na prijedlog ministarstva PiK usvojila je plan raspodjele sredstava od GSM licence. Visokog među gradovima koji su ostvarili neku korist iz ovih sredstava nažalost nema. Tuzla je recimo ovim povodom dobila 1.250.000KM, Vlada USK 1.200.000KM, Doboj Jug 700.000KM, Srebrenik 500.000KM, Tešanj 50.000KM, tu su još sa značajnim sredstvima Gračanica, Živinice, Bugojno…

Ako ozbiljnije i analitički pogledamo raspodjelu ovih sredstava i općine koje su ostvarile korist možemo primjetiti kako je SDP to fino raspodjelio među gradovima u kojima ima svoje načelnike. Prema onome što smo mi vidjeli, ZDK-u je pripalo 750.000KM od toga 700.000KM za Doboj Jug i 50.000KM Piljužići općina Tešanj. Visoko će bar kada je u pitanju GSM licenca i raspodjela sredstava sačekati neke jače političke autoritete koji će biti dovoljno jaki da lobiraju kako bi ostvarili neku korist bilo da su iz SDA, SDP-a, SBB-a, BPS-a, SBiH ili neke druge stranke.