Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Povjereništvo SDP Visoko ozbiljno zamjera ministru Trifunoviću u slučaju izbora direktora MŠC “Hazim Šabanović”

sdp vs trifunovic“Želimo da Vam skrenemo pažnju na određene propuste ministra Mirka Trifunovića, čije su akcije, direktno ili indirektno u više navrata otežavale ili potpuno onemogućavale izvršenje političkih, ali i društvenih ciljeva OO SDP BiH Visoko. Akcije druga Trifunovića su nerijetko imale karakter otvorene sabotaže napora i planova naše organizacije da su skladu sa zakonom, ali i strateškim ciljevima SDP BiH praktično realizujemo 5 politika SDP-a.”

Ovako počinje pismo naslovljeno na ime predsjednika KO SDP BiH ZDK Mirsada Mešića u kojem visočki SDP, odnosno njegovo Povjereništvo tužaka ministra Mirka Trifunovića iz razloga što je na mjesto direktora MŠC “Hazim Šabanović” imenovana Bečarević Sabina, a ne njihov kandidat Mehmed Klepo. Između ostalog ministru Trifunoviću se zamjera “nepoznavanje situacije na terenu”, a zatim izglasani prijedlog na Vladi ZDK o tome da se od direktora škola traže izjave da nisu članovi niti jedne političke partije. Takav prijedlog je smatraju u visočkom SDP-u direktna sabotaža OO SDP-a Visoko zbog toga što je drug Ramiz Brkić kandidat za načelnika sa prošlih izbora direktor jedne od osnovnih škola u Visokom. 

Na kraju pisma upućenog KO SDP ZDK iz visočkog Povjereništva poručuju:

“Jasno je da kao ravnopravna partijska organizacija unutar KO SDP ZDK imamo pravo ali i potrebu tražiti odgovore od druga Trifunovića, kojim će nam ponuditi objašnjenje zašto je svojim ministarskim odlukama i potezima direktno ili indirektno nanio štetu našim zacrtanim ciljevima. Kao zaključak na sve navedeno tražimo očitovanje druga Trifunovića na dokaze koje vam prilažemo, ali i odgovor Predsjedništva KO SDPBiH ZDK.

Dobra je stvar da se lokalne visočke partije/stranke počinju da bore za svoja prava unutar kantona. Loše je što se sve to opet svodi na lični interes ko je gdje koga “uvalio” i zaposlio, odnosno zašto nije zaposlen onaj ko je podoban. Loše je i to što se ne zna prepoznati i pravilno procijeniti ko je prijatelj, a ko skriveni neprijatelj Visokog iz bilo koje političke opcije da dolazi. To je opet stvar pravilne procjene onoga ko se naziva liderom neke od stranaka na lokalnom nivou i njegovog utjecaja na višim nivoima. A kad smo kod Mirka Trifunovića to je isti onaj čovjek koji je za svog mandata više puta po raznim osnovama dolazio u Visokom nego bilo koji ministar SDP-a ikad. 

mirko trifunovic

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Mirko Trifunović pripada redovima socijaldemokratije kao čovjek bez interesa da po potrebi navuče političku masku kako bi zadovoljio svoje ili tuđe interese. Čovjek koji istim korakom ulazi u sve školske objekte, a nerijetko i vjerske ustanove, čovjek koji je mjesecima unazad odolijevao sindikalnim napadima, uporedo šuteći o istinskom problemu u obrazovanju, stalnom povećanju broja viška prosvjetnih radnika, kao najbrojnije budžetske kategorije (1000 učitelja, nastavnika i profesora) usljed smanjenja učenika u školama.

Kada govorimo kao Visočani, Trifunović je dolazio u visočki Franjevački samostan i visočku medresu više puta nego svi njegovi prethodnici. On je političar sa kojim telefonskim pozivom ne možete intervenirati da se nečije dijete neopravdano nađe na spisku za upis u srednju školu, fakultet ili za stipendiju, pa tako ni da po stranačkoj liniji i mimo zakonske procedure postavi direktora jedne srednje škole. Pouzdano znamo da su Trifunoviću i mnogo ranije zamjerali što „ne odgovara na telefonske pozive“.

Mnogo važnije od svega nevedenog, a daleko od očiju javnosti je podatak da je ministar Trifunović zaslužan zašto danas u Zeničko-dobojskom kantonu nemamo scene sramotnog slučaj „djece Konjević Polja“ u Sarajevu. Mjesecima je odlazio na razgovore sa roditeljima djece hrvatske nacionalnosti u OŠ „Novi Šeher“ u Novom Šeheru, općina Maglaj, u tzv. „dvije škole pod istim krovom“ kako bi sačuvao multietničnost šeherske škole koju politika pokušava podijeliti na dva dijela, na dvije grupe/skupine (kako hoćete) djece- vršnjaka koji se razlikuju po vjeroispovijesti, glavnoj manipulativnoj političkoj tezgi u nas Bosanaca i Hercegovaca. 

Slučaj sa ministrom obrazovanja iz reda SDP-a Mirkom Trifunovićem je samo još jedan u nizu primjera u kojima se potvrđuje nezrelost aktuelne socijaldemokratije u ZDK čiji osnovni motiv nije ideja pet politika, nego deviza “uhljebi bližnjeg svog”.