Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Naše pjesme su mješavina stvarnih događaja i fikcije”

polaroidtripfederalna.ba: Prije nekoliko dana objavili ste svoj prvi album „Cestama“ i već ste počeli sa njegovom promocijom. Za one koji nisu toliko upoznati sa vašim dosadašnjim radom – ko su zapravo momci iz Polaroid Tripa i šta se sve može čuti na vašem prvom albumu?

Polaroid Trip: Radi se o albumu koji sadrži devet pjesama, i koji je nastao kao rezultat osvajanja prvog mjesta na festivalu Jäger Music Night 2011. godine, gdje je prva nagrada bila upravo snimanje albuma. Album smo počeli snimati nekada u septembru, oktobru prošle godine nekako spontatno. Snimali smo ponekada 15 dana, pa pravili pauze od mjesec, sve u skladu sa mogućnostima i slobodnim vremenom kojeg smo imali. Album smo snimli, a zatim smo dobili master prije nekih mjesec. Album je sniman u studiju Dubioze kolektiv, a najviše smo radili sa Draganom Jakubovićem i Branom Jakubovićem – Brano je odradio master, Dragan tehnički dio snimanja.

federalna.ba: Možete li se nakratko vratiti na taj prvi festival Jäger Music Night i 2011. godinu kada se priča nekako i počela razvijati u ovom pravcu. O kakvom je festivalu riječ?

Polaroid Trip: To je festival koji se održava kod nas već nekih četiri ili pet godina i traje otprilike pola godine, gdje se bendovi takmiče jedni protiv drugih što i nije baš u skladu sa filozofijom muzike i sviranja. Publika zatim glasa putem nekih aplikacija i telefonom. Uslov je bio da se izvodi bar jedna autorska pjesma, a mi smo izvodili nekako polovičan repertoar u tom periodu, ali nakon što smo napravili album odlučili smo da više ne sviramo obrade nego da se samo baziramo na autorske stvari.

federalna.ba: Spomenuli ste da ste album snimali u studiju Dubioze Kolektiv. Da li su Brano i Dragan možda imali neke posebne zahtjeve tokom snimanja?

Polaroid Trip: Njima dvojici se moramo zahvaliti, Draganu pogotovo, jer su mnogo, mnogo strpljenja pokazali tokom našeg snimanja. Mi smo došli u studio kada smo imali još nekih nedovršenih ideja, pa smo neke stvari na licu mjesta smišljali i oni su nam davali dosta ideja na nekim pjesmama.

federalna.ba: Kako napreduje promocija albuma, iza vas je nekoliko svirki, imate li možda još nešto u planu?

Polaroid Trip: Svirali smo u sarajevskom klubu Coloseum, zatim u Zenici. Također, nastupili smo na ovogodišnjem New Wave Hadžići Music Festu. Narednog petka ili subote svirat ćemo u Sarajevu, u biker baru Route 66. Nakon toga, imamo i neke varijante sa nepotvrđenim datumima, ali sve je to u 11. mjesecu, a postoji mogućnost i mini turneje po Hrvatskoj.

federalna.ba: Na koji način svi oni koji žele mogu doći do vašeg novog materijala?

Polaroid Trip: Imamo distributera za CD-ove, to je Tropik d.o.o iz Zenice i CD je moguće kupiti na njihovim prodajnim mjestima, na oko dvadesetak takvih lokacija u Bosni i Hercegovini. S druge strane, postavili smoalbum za besplatan download u mp3 formatu na našoj stranici polaroidtrip.ba, a na promociji smo novinarima koji su došli podijelili materijal na poklon.

federalna.ba:  Prošao je jedan period prije nego se postava benda ustabilila, odnosno sami album nije snimala sasvim ista postava kao ova koja sada radi promociju i svirke.Tu su i članoci koji paralelno sviraju u više bendova.  Da li je to možda predstavljalo problem za sami bend?

Polarioid Trip: U nekim trenucima jeste, ali više nije. Svi mi imamo dovoljno energije. Imamo najmanje vremena, ali imamo dovoljno energije i želje. U Sarajevu postoji jedno mjesto gdje svi mi vježbamo, u Skenderiji. Pored nas, tu probe imaju bendovi Filling Silence i Aesthetic Empathy i mi sviramo na istim instrumetnima, vježbamo na istim pojačalima, na istim bubnjevima lupamo… Tako da uvijek kada treba određena pomoć, naravno da ćemo zvati nekoga iz ovih bendova, kao što bi i oni zvali nekoga od nas.

federalna.ba: U augustu ste nastupili kao predgurpa Prljavom kazalištu. Kako je došlo dote  saradnje, s obzirom na to da se ipak radi o bendovima koji se žanrovski prilično razlikuju?

PolaroidTrip: Postoje tu male razlike u žanrovima, ali publika je to super prihvatila, bilo je dosta ljudi, Dom mladih je bio pun i bilo je dobro. Sve je to samo rock'n'roll.

federalna.ba: Ono što posebno privlači pažnju jesu vaši specifični tekstovi. Ko ih piše, kako nastaju? Posebno se isitiče pjesma „Kob“, dosta teška i intenzivna pjesma?

Polaroid Trip: Tekstove piše Ivan Vidović, basista. Tekstovi su nastajali tokom posljednje dvije i po, tri godine. A što se pjesme „Kob“ tiče, voljeli bismo da je svaki slušalac doživi na svoj način, kao što su nas u školi učili o postmodernizmu, nema više šta je pisac htio reći, nego je onako kako ti shvatiš nešto. Sve su pjesme nastale kao mješavina stvarnih događaja iz naših života i detalja koji su obilježili naš život, te fikcije. Nešto što se desilo nekom trećem, prebacimo u prvo lice i tako dalje. Pjesma „Kob“ je popularno nazvana „Leukemija“, iako joj mi nismo dali takav naziv jer je to na prvu bilo preagresivno ime. Bitna je stvar i da će se ta pjesma naći na svjetskoj kompilaciji projekta Fight Cancer kojeg podržava gitarista Lady Gage.

federalna.ba: Ono što se brzo primijeti na vašem nastupu jeste specifičan način vokalne izvedbe. Da li je to lični stil vašeg pjevača ili se on jednostavno uklopio u cijelu priču koju nose vaša muzika i tekstovi?

Polaroid Trip: Pjevač je inače klavirista i sada je upisao dirigovanje i biti dio ovoga benda je za njega bilo novo iskustvo jer nikada nije samo pjevao u bendu, uvijek je i svirao. Onda je počeo nastupati s nama i bilo mu je neobično samo pjevati, a i sama vrsta muzike. Kod snimanja albuma, Ivanu je pomogao prijatelj koji je solo pjevač, Toni Damjanović, koji je uložio puno truda kako bi nam objasnio neke “fazone“.

Adnan Jašarspahić i Hilma Unkić/federalna.ba/Visoko.co.ba