Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Javna kuhinja u Visokom nije politički projekt

mladi volonteriU članku objavljenom u Dnevnom avazu, dana 16. 10. 2013. na strani 14. pod nazivom „Visoko dobiva javnu kuhinju“ te na portalu www.visoko.co.ba pod istim nazivom stoji sljedeća rečenica: „Nažalost, ne možemo, a da ne spomenemo lokalnu vlast na čelu sa SDA, koja je u predizbornoj kampanji obećavala kule i gradove, ogromne turske investicije i šta već ne, nakon godinu dana od silnih obećanja gotovo da nema ništa, sve je veći broj siromašnih, tako da je otvorenje javne kuhinje u Visokom neminovnost i realnost“.

Tačno je da je situacija u Visokom jako teška. Tačno je da je sve veći broj siromašnih, socijalno ugroženih i gladnih. Tačno je i da je preko 7.000 nezaposlenih. Istina je i da je takva situacija dovela do potrebe otvaranja javne kuhinje. Međutim, žalosno je to što se ovakav projekt i ovakav humani cilj koristi za političko prepucavanje i dobijanje političkih bodova. Žalosno je i gnusno da se ovakav projekt, koji će donositi obroke najugroženijim kategorijama stanovništva, ima političku podlogu i vezuje se, u bilo kojem kontekstu za bilo koju političku stranku ili partiju te se preko ovog humanog djela, političke stranke etiketiraju kao uzročnici takvog stanja.

Naime, sam projekt je ideja Udruženja „Mladi volonteri“ koje je u partnerstvu sa Centrom za socijalni rad i Općinom Visoko počelo sa realizacijom, a uskoro i sa implementacijom istog. Općina Visoko je već obezbijedila prostor za Javnu kuhinju u Visokom, te i kompletnu opremu za Javnu kuhinju.

Udruženje „Mladi volonteri“ je apolitična, neprofitabilna i humanitarna organizacija čiji članovi i nosioci aktivnosti ne smiju dozvoliti da njihov rad u Udruženju bude vezan za bilo koje političko djelovanje. Kroz naše aktivnosti i statutarne ciljeve bavimo se aktivizmom, volonterizmom i humanitarnim radom. Da bismo ostvarivali te iste ciljeve, neminovno je da se bavimo i javnim politikama, zakonima i svime što utiče na naš rad, mlade i sve građane Bosne i Hercegovine i Visokog.
Međutim, nikad nismo pojedinačno i poimenično prozivali političke stranke ili njihove članove.

Ne želimo i ne možemo dozvoliti da se pomoć javnoj kuhinji iskorištava u političku promociju i u političke svrhe. Svaki čovjek sa čistom namjerom ima mogućnost da pomogne, ali ne dozvoljavamo da se naš projekt i ime našeg Udruženja povezuje sa bilo čime što ima političku pozadinu. Ovaj primjer neka bude poruka svima koji su takvu najmeru imali, neka ne dolaze, jer nam takvi ne trebaju.

S poštovanjem!
Predsjednik udruženja:
Belmin Debelac