Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Šestmilijarditi stanovnik planete Zemlje proslavio 14. rođendan

mevic-annan-epa-mainKao i prethodnih godina, Kadić je slavljeniku u ime Grada Sarajeva uručio novčani poklon i tortu u obliku planete Zemlje.

“Sama činjenica da imamo šestmilijarditog stanovnika za nas predstavlja izuzetno zadovoljstvo. Posjeta predstavnika Grada Sarajeva Adnanu i njegovim roditeljima već je postala naša tradicija. Grad Sarajevo će ostati dosljedan svom obećanju da će pomagati porodicu Mević i tako omogućiti Adnanu sretno i bezbrižno odrastanje”, istaknuo je Kadić.
 

Inače, Grad Sarajevo od 1999. godine iz svog budžeta finansijski pomaže šestmilijarditog stanovnika planete Zemlje. Adnan je dobio tortu i od delegacije Općine Visoko koji će današnju posjetu pretvoriti u tradiciju.

Adnan danas pohađa 9. razred i želja mu je da upiše Ekonomsku školu.

Na današnji dan prije 14 godina glavni tajnik Ujedinjenih nacija (UN) Kofi Annan u Sarajevu je proglasio rođenje šestmilijarditog stanovnika zemaljske kugle izrazivši posebno zadovoljstvo što se to događa upravo u gradu koji nakon teškog rata postupno počinje normalno živjeti i u regiji u kojoj se nakon jednog desetljeća rata, kako je rekao, vraća kultura koegzistencije što će pomoći toleranciji i razumijevanju svih naroda svijeta.

Na svečanosti održanoj u porodilištu sarajevskog Kliničkog centra Annan je i službeno za šestmilijarditog stanovnika zemlje proglasio dječaka kojeg je u prvim minutama 12. oktobra rodila Fatima Mević iz Visokog.

“Ni grozni rat, niti nemilosrdna opsada Sarajeva, pa čak niti nehumana politika etinčkog čišćenja nisu uspjele spriječiti ovo kao ni mnoga druga rođenja u Bosni. Nadam se da ćete današnje rođenje proslaviti tako što ćete osigurati ponovno rođenje tolerantnog i multireligioznog ozračja koje je nekada karakteriziralo Sarajevo i BiH. To bi trebao biti naš zajednički dar šestmilijarditoj bebi”, kazao je Annan prije 14 godina u Sarajevu.           

 
FENA/Visoko.co.ba