Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Načinom raspodjele budžetskih 170.000KM za udruženja, projekte i kolektive mnogi nezadovoljni

mensud becar carsijskaNakon što smo objavili  koja su to udruženja, projekti i kolektivi planirani u proračunu budžetskog novca od 170.000 KM po vlastitom nahođenju i projekciji vlasti, a koji se prvo pojavio na FB profilu vijećnika Dejana Šćepanovića (SDP) otvorila se javna diskusija kako među komentarima ispod teksta, tako i u javnosti općenito. Logično je da uvijek ima zadovoljnih i nezadovoljnih, podobnih i nepodobnih, onih koji to smiju javno reći i onih koji ne smiju. Međutim, ako se ozbiljnije i analitički pogleda u raspodjelu tog novca koji je planiran da se dodijeli na osnovu Javnog poziva jasno se može vidjeti da postoje mnoge nelogičnosti. Slučajno ili ne odmah nakon što smo objavili ko je planiran da uopće dobije novac, ovisno od realizacije budžeta, uslijedila je ostavka Elvira Špiodića (Nezavisni klub vijećnika) na mjesto predsjednika NO Skupštine Sportskog saveza općine Visoko. Zvanični razlozi ostavke su: nezadovoljstvo stanjem sporta u našoj Općini i poslovne obaveze te drugi privatni razlozi. Nezvanični razlozi su nezadovljstvo raspodjelom planiranog budžetskog novca.

Vrlo kratko informaciju o raspodjeli novca prokomentarisao je i Džemail Silajdžić, nekadašnji vijećnik, predsjedavajući OV Visoko, delegat u Federalnom parlamentu i član Udruženja “Likum 76”:

“Radi javnosti treba znati sljedeće: Udruženje ,,Likum 76” od 01.10.2012. godine pa sve do 09.10.2013. godine nije dobilo za svoj rad ni jednog feninga.”

Svoje nezadovoljstvo sa planiranih 500KM nije krio ni Edin Muzaferija, vlasnik Škole fudbala “Visport” Visoko: 

“Ovo je smiješno ko je sve dobio novac. Neki od navedenih postoje samo na papiru. Nek je stid i sram onoga koje ovo odobravao. Škola fudbala Visport broji 48 dječaka koji se takmiče u kvalitetnoj ligi ZDK i to sa dvije selekcije uz odlične rezultate. Jedina smo škola sa kompletne općine koja ima i 17 odigranih međunarodnih utakmica i kao takvi planirani smo sa 500KM!? Sramotno je to, podnesite ostavke! I mi smo Bošnjaci i nama je vjera islam i mi volimo ovu državu i naš grad i trudimo se da ga  prezentujemo na najbolji način. Nismo “došlje” ili amnestijaši. Razočarani smo i kao ljudi i kao sportisti kada vidimo ovakve izvještaje. Mislim da ste ovim dokazali da je ovo samo jedan veliki cirkus. Dok ovo pišem razmišljam ozbiljno da se preselim iz ovog grada. Pa ova djeca ne idu da se drogiraju niti ih treniramo da budu dileri ili ubice već ih učimo da budu uzorni građani ovog društva i poštuju prave vrijednosti. Ali izgleda da treba biti ulizica i poltron, čak nije važno ni u kojoj si stranci, važni je samo da nemaš svoj stav i svoje “JA” pa da budeš u kombinacijama za ono što je novac svih nas i od naših je poreza. Visoko probudi se više!”

Interesantno da se javno u komentarima oglasio i novinar Mahir Šahinović, naš sugrađanin koji je dobitnik ovogodišnje međunarodne nagrade za istraživačko novinarstvo, koju dodjeljuju CEI (Centralno-europska inicijativa) i SEEMO (Evropska medijska organizacija za Jugoistočnu Evropu):

“Možda bi naslov trebalo malo preciznije napisati: “Konačno poznato ko je TREBAO dobiti budžetski novac”, s obzirom da ovaj novac nikada nije isplaćen. Tražite od vlasti da vam da tačnu i potpunu informaciju. Za Streljački klub koji je u izgradnji i koji organizuje međunarodne turnire, ova vlast je nanijetila u 2013.g. dati 6.000 KM, ali je u proteklih godinu dana uplatila svega 500 (pet stotina) KM. Taj iznos nije dovoljan ni za nabavku papirnih meta, ali ipak, SK Visoko daje reprezentativce BiH i nosioce državnih rekorda… Srećom budućnost ovog kluba ne ovisi od sadake vlasti, nego od vrijednih i požrtvovanih ljubitelja sporta!”

Uz redovne komentare na samom portalu uz uvjet da ste korisnik Facebooka, dobili smo i dosta emailova na zvaničnu adresu Visoko.co.ba. Otprilike svi komentari su u negativnom kontekstu, što bi trebao biti signal i dobronamjerna sugestija onima koji su pravili ovu preraspodjelu budžetskog novca da način i sistem vrednovanja za neku narednu raspodjelu izmijene u interesu svih.