Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Zbog javnog istupa na Visoko.co.ba dr.Jasmina Mujanovića isključuju iz SDP-a!?

jasmin mujanovic1Nakon što smo na primjeru dr.Jasmina Mujanovića iz Zavidovića pisali i pokušali približiti djelovanje socijaldemokratije u ZDK nije se dugo čekalo na reakciju onih koji su se prepoznali u našim analizima i hrabrim i otvorenim izjavama bez bilo kakvih kalkulacija nekadašnjeg petogodišnjeg predsjednika OO SDP Zavidovići, člana KO SDP ZDK i člana GO SDP BiH Jasmina Mujanovića.

U prošli četvrtak u Zavidovićima je održan sastanak predsjedništva SDP-a Zavidovići na kojem je zakazan i sastanak Općinskog odbora. Kako nezvanično saznajemo zadatak prisutnih na tom sastanku bit će isključenje dr. Jasmina Mujanovića iz OO SDP Zavidovići. Formalno na ovaj sastanak je navodno poznav i “okrivljeni” Mujanović kako bi dobio priliku da pojasni svoje stavove objavljene na svom FB profilu i na portalu Visoko.co.ba. Jasno da se ovdje samo formalno i fiktivno radi o poštivanju procedure sa jasnim zadatkom isključivanja iz partije po svaku cijenu.

Interesantno je recimo da drugovi iz Zavidovića prepričavaju da je sadašnjeg predsjednika OO SDP Zavidovići i aktuelnog ministra MUP-a ZDK Rifata Delića u tu stranku doveo upravo dr. Jasmin Mujanović 2008. godine i to iz Stranke za BiH, dok je on bio predsjednik partije, a ovaj nastavnik u školi. Nedugo zatim Delić se odmah našao i na listi za izbore, a zatim lobiranjem lično Mujanovića postao i predsjednik SDP-a Zavidovići. Posebno je interesantan način kako se u SDP-u Zavidovići drugovi jedni drugima zahvljajuju na učinjenim uslugama, što je najasnije vidljivo iz ovog primjera. 

Iz razgovora sa dr. Mujanovićem saznali smo da on nema namjeru otići na pomenutu sjednicu koju naziva “Strašnim sudom” i kojoj prema vlastitim riječima ne pridaje nikakvu važnost. Kako kaže polovina ljudi koja će na toj sjednici odlučivati o njegovoj partijskoj sudbini su došli u SDP upravo na njegov nagovor, ali im i ne zamjera jer smatra da su dobili partijski zadatak koji mora biti izvršen s njima ili bez njih.

– Sudi mi se za Titov “verbalni delikt”, za javno izgovorenu riječ i istinu. Ne uzbuđujem se zbog toga, svakako imam svoj privatni stav o tim ljudima, a oni će svoj tek da kažu na sjednici nakon čega se trabamo sresti na ulici i pogledati u oči. Ako će se poštovati Statut SDP-a onda na ovaj način ne mogu biti isčlanjen iz partije, prvo je potrebno podnijeti inicijativu. Kao člana Glavnog odbora SDP-a BiH samo me odbor može isključiti, što znači da bi moja priča trebala doći do Sarajeva čega se u suštini lažne socijaldemokrate u ZDK najviše i plaše jer su svojim djelovanjem uništili SDP u ZDK. Međutim, tako bi trebalo po Statutu koji njima svakako ne znači ništa tako da je sve moguće – rekao je za naš portal dr. Mujanović.

Za danas je zakazana sjednica predsjedništva KO SDP ZDK, a interesantno je da je dr. Jasmin Mujanović član tog partijskog tijela i kao takav je uredno pozvan na sastanak na koji će kako saznajemo uredno i da se odazove. Tema sastanka će biti aktualna politička situacija. 

Podsjećamo, unutarstranački obračuni u SDP-u ZDK počeli su odmah nakon implementacije Općih izbora iz 2010. godine. Pohlepna borba za ministraska i mjesto premijera, a zatim za Upravne, Nadzorne i svake druge odbore kao i direktorske pozicije ozbiljno je uzdrmala ugled ove partije u ZDK. Već ranije iz SDP-a je sam istupio Mensur Suri Jašarspahić koji je 11 godina bio načelnik Kaknja kao dugogodišnji kadar SDP-a, nakon toga u Visokom sa mjesta predsjednika je uklonjen Faruk Salčinović, žrtva unutarstranačkih prepucavanja sa krajnjim ciljem ostvarivanja ličnog interesa kroz politiku je bio i premijer Fikret Plevljak koji je zajedno sa ministrom Raifom Seferovićem platio ceh stranačke neposlušnosti. Slučaj dr. Jasmina Mujanovića iz Zavidovića samo je jedan u nizu primjera krize socijaldemokratije u ZDK.