Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Poticaji za “utopljavanje”

utopljavanjeNa 127. sjednici Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je i prve odluke o odobravanju sredstava za energetsku efikasnost odnosno „utopljavanje“ stambenih objekata na području Kantona. Prije ovog, preduzeću „Al-ex“ iz Zenice odobreno je 12.748 KM za utopljavanje poslovnog objekta -Tvornice masivnih ploča.

Krajem aprila ove godine,objavljen je konkurs za dodjelu poticaja za subvencije troškova certifikacije energetske efikasnosti građevinskih objekata, pa je komisija Ministarstva privrede, nakon pristiglih prijava, odabrala dva zahtjeva koji su ispunjavali sve tražene uvjete. Tako je skup etažnih vlasnika zgrade u Visokom (ul. Jalija 77) podnio zahtjev za ovu vrstu poticaja na osnovu urađenih radova termofasade na njihovoj zgradi te im je nadležna kantonalna komisija, po osnovu utvrđenih kriterija, odobrila 52.200 KM. Uvjete iz konkursa i kriterije Ministarstva privrede ispunio je i Nihad Ugarak iz Visokog, koji je izvršio utopljavanje vlastitog stambenog objekta površine 252 kvadratna metra i po ovom osnovu odobreno mu je 7.560 KM sredstava na ime refundacije troškova.

Uvođenjem poticaja za energetsku efikasnost, Vlada Zeničko-dobojskog kantona,osim što realizuje zahtjeve Evropske unije u ovoj oblasti, omogućava građanima Kantona i preduzećima da uložena sredstva u utopljavanje vlastitih stambenih i poslovnih objekata djelimično vrate kroz refundaciju od strane Vlade. Korist je višestruka, ne samo za vlasnike stambenih objekata već i za društvo u cjelini, jer se ovim postiže ušteda svih oblika energije koji se koriste za zagrijavanje stambenih i poslovnih prostorija, smanjuje se zagađenje i obezbjeđuju kvalitetniji uslovi življenja.

Konkurs za dodjelu sredstava po osnovu energetske efikasnosti otvoren je do kraja ove godine i na njega se mogu prijaviti svi vlasnici etažnih stambenih objekata, ali i preduzeća s područja Zeničko-dobojskog kantona.