Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nada za 500 osoba u stanju socijalne pomoći

javna kuhinja ilustracijaZa otvaranje javne kuhinje koja je projekt Udruženja ”Mladi volonteri” iz Visokog potrebno je još oko 200.000 KM. Općina Visoko donirala je prostor u centru grada, ali za adaptaciju je potrebno 39.000 KM da bi objekt ispunjavao tehničke i sanitarne kriterije potrebne za ovakvu vrstu ustanove. 

Iz Udruženja za Agenciju Fena su kazali da je na području općine registrovano 500 osoba kojima bi rad kuhinje bio od značaja, a kuhinja bi u početku mogla osigurati jedan obrok dnevno. 

Do sada su ovim osobama pomagale različite lokalne institucije i humanitarne organizacije. Iz Udruženja smatraju da je ovakav vid podrške nedovoljan iz razloga što se radi o jednokratnoj pomoći. 

Svjesni su da javna kuhinja neće riješiti problem ovih osoba, ali mišljenja su da je jedan siguran obrok veliki korak za ove osobe. 

– Do sada smo se za pomoć obraćali kantonalnim i federalnim resornim ministarstvima, međutim, nikakav zvaničan odgovor još nismo dobili. Imali smo i podršku od premijera Zeničko-dobojskog kantona Fikreta Plevljaka da će on pomoći osnivanje javne kuhinje, ali nakon smjene vlasti u našem kantonu, Plevljak je razriješen dužnosti – kazali su iz nevladine organizacije ”Mladi volonteri” iz Visokog. 

Kao nevladino udruženje, aplicirali su na nekoliko javnih poziva internacionalnih organizacija i ambasada, rezultate još čekaju. Očekuju i podršku privrednika koji djeluju na području općine Visoko. 

– Do sada imamo nekoliko dogovora s privrednicima koji su spremni na mjesečnom nivou osigurati oko 35 posto sredstava za rad javne kuhinje – kazali su. 

Javna kuhinja će otvoriti četiri radna mjesta i to za menadžera koji će voditi poslove vezane za neometan rad, nabavke, kalkulacije, jelovnik i izvještaje te glavnog, pomoćnog kuhara te osobu koja će voditi računa o higijeni i čistoći. 

FENA/Visoko.co.ba