Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Reakcija A-SDA prijedlog Tihića i Čovića

a-sda logoPosljednjih dana veliku medijsku pažnju izazvali su razgovori, pregovori i dogovori Sulejmana Tihića i Dragana Čovića. Stranka demokratske aktivnosti ovim putem izražava svoje duboko razočarenje i nezadovoljstvo s ovim prijedlogom jer isti uvrštava Unsko- sanski kanton u grupu kantona sa hrvatskom većinom što bi u praksi značilo da Bošnjak iz USK nikada ne bi mogao biti izabran u Predsjedništvo BiH.

Svjedoci smo da lideri poput Tihića povremeno posjete Unsko- sanski kanton slatkorječivo hvaleći Krajišnike koji su odbranili BiH i dajući im svakakva obećanja, a čim im okrenu leđa zaborave ih u potpunosti. S prijedlogom kakav je kreirao s Čovićem, Tihić je jasno pokazao svoju namjeru da baš Krajišnicima onemogući izbor u najznačajnije državne pozicije! Ovakav prijedlog ne predstavlja samo nepravdu već i uvredu koju je Tihić svjesno nanio građanima Unsko- sanskog kantona koji su se odavno potvrdili kao najdržavotvorniji dio ove zemlje.

Tihićev prijedlog takođe, otvara proces formiranja trećeg entiteta što najoštrije osuđujemo i protivimo se prijedlogu koji bi podijelio Bosnu i Hercegovinu na tri dijela.

Iskreno se nadamo da će vladajuća šestorka ili sedmorka pronaći riješenje u interesu svih građana BiH i iznijeti povoljan stav u Briselu za našu zemlju. U suprotnom, očekuje nas dodatna blokada za koju će biti odgovorni, ali čije će posljedice ispaštati samo građani.