Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Prekinuta sjednica Skupštine ZDK

VLADA-ZDK-TELOPSjednica Skupštine Zeničko- dobojskog kantona prekinuta je sinoć iza 19 sati nakon što je usvojen Izvještaj o izvršenju budžeta za prvo polugodište. Prethodno su usvojeni Prijedlog Strategije sporta za period 2013-2017. godine, Prijedlog Zakona o pravobranilaštvu, te Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kantonalnim administrativnim taksama. Preostale tačke dnevnog reda bit će razmatrane na nastavku sjednice čiji će termin biti utvrđen naknadno.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona, Munib Husejnagić, najavio je poduzimanje niza mjera čiji je krajnji cilj smanjiti troškove, kako bi se ublažila budžetska dubioza i izradio novi rebalans budžeta. Prije svega, bit je preispitani kriteriji za korištenje prava na troškove prijevoza i korištenje službenih vozila, odnosno utrošak goriva. Osim toga rad u komisijama neće biti plaćen, izuzev u slučajevima angažovanja eksternih stručnih lica za pojedine projekte.

Zaposlenici u Ministarstvima i drugim kantonalnim institucijama su plaćeni za svoj rad i neprihvatljivo da se za angažman u komisijama posebno vrednuju, ukazao je premijer Husejnagić.

Najavljeno je donošenje odluke o izmjenama pravilnika koji reguliše radne obaveze zaposlenika, prema kojima će kao zadnja stavka biti uvrštena i odredba da „obavljaju i druge poslove koje im naloži pretpostavljeni“.

Premijer je priznao da u pojedinim Ministarstvima ima dosta otpora ovoj mjeri.

RTV Zenica/Visoko.co.ba