Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Saopćenje za javnost sa 8. sjednice Kluba poslanika Bošnjaka Skupštine Zeničko-dobojskog kantona održane 25.09.2013. godine

zdk 10Obavještavamo vas da je dana 25.09.2013. godine, sa početkom u 10,00 sati, u sali 301 III sprat Aneksa zgrade Kantona, ul. Kučukovići br. 2. u Zenici, održana8. sjednica Kluba poslanika Bošnjaka Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, sa sljedećim dnevnim redom: Stav Kluba poslanika Bošnjaka povodom predstojećeg popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini. Na pomenutoj sjednici, Klub poslanika Bošnjaka Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, razmatrao je predstojeći popis stanovnišva u BiH koji će se izvršiti u periodu od 01. do 15. oktobra 2013. godine.

S obzirom na važnost predstojećeg popisa, cijeneći društveno-političko uređenje Bosne i Hercegovne i poštivajući svačije pravo na opredjeljenje, Klub poslanika Bošnjaka u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona poziva sve građane, a posebno Bošnjake da naredni popis shvate ozbiljno i odgovorno kao pojedinci, ali i kao pripadnici određenih etničkih/nacionalnih zajednica.

Ovaj popis se odvija nakon 22. godine u okviru kojih se desio genocid nad bošnjačkim narodom i velika preseljavanja svih stanovnika što je dramatično promijenilo demografsku i etničku strukturu Bosne i Hercegovine. Popis će dati jasnu sliku o razmjerama ovih procesa i statistički presjek ukupnog stanja Bosne i Hercegovine što će omogućiti jasnije planiranje ekonomskih, socijalnih i drugih politika.

U popisnim podacima, pored niza ostalih, podaci dobiveni popisom zemlje i drugih materijalnih dobara, smiju se koristiti samo u statističke svrhe i nemaju pravne i druge posljedice.

Postdejtonska Bosna i Hercegovina je ustrojena na suverenitetu konstitutivnih naroda, a ne pojedinaca što nas obavezuje na poštivanje ove činjenice sve dotle dok se ona ne promijeni. Samim tim, mnogi društveni i politički procesi će biti uvjetovani rezultatima popisa kroz pravo učešća u vlasti i moć usmjeravanja društvenih i političkih odnosa. S obzirom da ideja Bosne najsnažnije živi među Bošnjacima zarad budućnosti Bosne i Hercegovine i svih njenih naroda, a posebno Bošnjaka pozivamo sve Bošnjake da se izjasne svojim vjekovnim imenom Bošnjak i da oslove svoj jezik onako kako su ga vijekovima zvali Bosanskim jezikom. Ova formulacija izraz je nacionalnog dostojanstva, političke svijesti i historijske odgovornosti.