Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Reagovanje premijera ZDK povodom napada na Duška Đurića

munib husejnagic zenicablogPovodom napada na Duška Đurića (53) iz zaseoka Trnići kod Stoga, naselja 23 kilometra udaljenog od Zavidovića izražavam najoštriju osudu ovog čina ma sa čije strane dolazio.

Napori Vlade Zeničko-dobojskog kantona, da  u saradnji sa Općinom Doboj, ali i svim drugim općinama, pomogne  i pozitivno utiče na povratak stanovništva, nedjelima poput ovog napada na Duška Đurića bivaju minimizirani, i što je najgore postaju predmet političkih zloupotreba i manipulacija.

Svim nadležnim službama, a posebno organima unutrašnjih poslova, Vlada Zeničko-dobojskog kantona naložila je temeljitu istragu oko okolnosti predmetnog događaja i utvrđivanja vinovnika napada na povratnika Đurića. Takođe je organima bezbijednosti naložena povećana podrška u povratničkim mjestima u smislu kontrole i nadzora njihovih naselja kao i stalnog kontakta sa povratnicima kako bi im svakodnevno bili na raspolaganju.

Napad na Duška Đurića je usamljen primjer i po svemu sudeći motiviran je koristoljubljem, pa ga kao takvog treba i posmatrati u vremenu u kojem moramo izgrađivati međusobno povjerenje radi obezbjeđenja što boljih uslova za konačni povratak raseljenih lica na njihova ognjišta.