Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Radončić traži odgovornost i ukidanje privilegija političarima

fahrudin radoncicU prilogu FTV-a, Dnevnik 3, objavljena je informacija da su tri bivša ministra SBB-a  podnijela zahtjev, odnosno pristali da dvanaest mjeseci primaju plaću od ZDK nakon povlačenja sa funkcija ministra.

Poznato je da to dozvoljava Zakon i da tu nema ničeg nelegalnog. To pravo i privilegiju koja nažalost nije predviđena za hiljade radnika koji svakodnevno ostaju bez posla, koriste i mnogi bivši državni ministri, parlamentarci, njihove entitetske i kantonalne kolege iz svih političkih stranaka (primjera radi nakon izbora 2010. godine više od 30 članova Federalnog parlamenta BiH godinu dana je nastavilo da prima poslaničku plaću, a Ministarstvo sigurnosti i danas po istom osnovu mjesečno isplaćuje oko 4.500 KM neto plaće bivšem ministru sigurnosti gospodinu Ahmetoviću).

Međutim, predizborna obećanja SBB-a iz 2010. godine, bila su da neće ličiti na druge stranke, a bivši ministri SBB-a iz Kantona Sarajevo (gospodin Karavelić, gospođa Slipičević i gospođa Ademaj), Amir Husić i Zijad Mahmutović iz Tuzlanskog kantona, kao i Redžo Kurbegović iz USK, vratili su se odmah nakon povlačenja iz kantonalnih vlada na svoja stara radna mjesta. To znači da je svih šest ministara odbilo spomenutu privilegiju.

Uz to, poznato je da predsjednik SBB-a kao ministar, svu svoju plaću daje sindikatima policije, a naša dva državna poslanika ne uzimaju plaću od PS BiH,  te  je stoga  predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić zatražio pismena objašnjenja zašto su dva bivša ministra iz SBB-a postupila mimo političkih i moralnih  stavova SBB-a (gospodin Isaković ne može se vratiti na staro radno mjesto).

Inače, nakon svega, SBB  inicirat će donošenje zakona koji će onemogućavati ovakve višedecenijske  privilegije za političare, a svi budući kandidati SBB-a za poslanike ili ministre unaprijed će  morati potpisati izjavu da će se vratiti na stara radna mjesta i neće koristiti zakonsku mogućnost da i po isteku mandata godinu dana nastave sa primanjem plaće.

Visoko.co.ba/Avaz.ba