Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Mahir Šahinović dobitnik nagrade za istraživačko novinarstvo koje dodjeljuju CEI SEEMO

mahir sahinovicNovinar Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva, Mahir Šahinović dobitnik je ovogodišnje međunarodne nagrade za istraživačko novinarstvo, koju dodjeljuju CEI (Centralno-europska inicijativa) i SEEMO (Europska medijska organizacija za Jugoistočnu Europu). Uz Šahinovića, koji je nagradu dobio u kategoriji profesionalnog novinarstva, nagradu “Mladi profesionalni novinar” dobio je Bugarin Rosen Tsvetkov.

Šahinović je nagradu dobio za priču “Balkanski trgovci dionicama ugrozili njemačku berzu“, koja govori o prevarama građana Europske unije preko improviziranih telefonskih centara u BiH. Građani su bili pozivani da kupuju dionice bezvrijednih firmi uz obećanje da će ostvariti sigurnu dobit. Većina stanovnika EU koji su povjerovali telefonistima, ostajali su bez novca jer su dionice nakon kratkoročnog prividnog rasta naglo gubile na vrijednosti.

Šahinović je prikupio i analizirao desetine dokumenata, razgovarao sa žrtvama prevara i pojedinim zaposlenicima tih pozivnih centara. Uspio je dokazati da su bosanskohercegovački vlasnici firme, koja je smještena u Švicarskoj, postavili mrežu ilegalnih pozivnih centara za prevaru ljudi.

Rosen Tsvetkov je novinar Bugarske državne televizije. Njegovo istraživanje je imalo veliki  uticaj na bugarsko društvo. Njegov rad je izazvao javne rasprave i političke reakcije o važnosti demokratskih vrijednosti i prava u građanskom društvu. Tsvetkov je autor raznih istraživačkih dokumentaraca o osjetljivim temama, kao što su ilegalna kupovina glasova, nestale osobe i nasilje među mladima.

Šahinović i Tsvetkov će primiti nagrade u Sarajevu povodom Medijskog foruma Jugoistočne Europe, koji će se održati u Sarajevu od 7. do. 8. oktobra 2013.

Kako se navodi u službenom priopćenju, na ovaj natječaj pristigla ja 41 nominacija iz 11 zemlja. U žiriju su se bili Olivera Vujović (SEEMO), Barbara Fabro (CEI), Christian Spahr (KAS Media Program South East Europe) i istraživački  novinar Saša Leković (Zagreb, Hrvatska).

CIN/Visoko.co.ba