Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Saslušanja o Mehmedoviću bit će bez novinara

semsudin mehmedovic sdaMirsad Mešić (SDP), predsjedavajući ove komisije Predstavničkog doma parlamenta BiH, kazao nam je da rok za dostavu ovih izvještaja jeste istekao u petak, ali i da je komisiji obećano da će svoje izvještaje brzo poslati i Fahrudin Radončić,  ministar sigurnosti BiH, kao i Sulejman Tihić, lider SDA.
 
“Moguće je da sljedeće sjednice istražne komisije budu zatvorene za novinare i javnost jer materijali SIPA-e nose određeni stepen tajnosti. Tek po dobijanju preostalih traženih izvještaja organizovat ćemo saslušanje predstavnika ovih institucija i svih uključenih pojedinaca”, rekao je Mešić.
 
Pripadnici SIPA su Šemsudina Mehmedovića, poslanika SDA u bh. Parlamentu, zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad Srbima u Tešnju uhapsili 19. jula. Tužilaštvo BiH ga je isti dan pustilo iz pritvora jer je priveden bez njihovog naloga. Kako bi bilo utvrđena zakonitost postupanja državnih organa u ovom slučaju, na zahtjev poslanika SDA, Predstavnički dom bh. parlamenta 25. jula osnovao je istražnu komisiju, koja je 5. septembra održala prvu radnu sjednicu.

Uprkos ovom kašnjenju u radu, Mešić vjeruje da će u predviđenom roku do kraja septembra utvrditi sve činjenice o slučaju “Mehmedović” i Predstavničkom domu dostaviti svoj izvještaj.
 
Rukovodstvo istražne komisije, koje uz Mešića čine Dušanka Majkić (SNSD) i Zvonko Jurišić (HSP), dosad je obavilo razgovore s rukovodstvom SIPA i Goranom Salihovićem, glavnim tužiocem Tužilaštva BiH.
 
“U SIPA su veoma raspoloženi za saradnju u ovom slučaju i insistiraju da javnost bude o svemu obaviještena”, naglasio je Zvonko Jurišić, zamjenik predsjedavajućeg istražne komisije.
 
Majkićeva tvrdi da nisu odustali od namjere da saslušaju sve aktere.
 
“U suprotnom bi ova komisija izgubila kredibilitet jer je mnogo kontroverzi o cijelom slučaju, a mi moramo utvrditi potpunu istinu”, dodala je Majkićeva.
 
Očitovanje Sulejmana Tihića komisija je zatražila na inicijativu SDP-a jer je ovu stranku lider SDA optužio da stoji iza Mehmedovićevog hapšenja.
 
 Iz Tihićevog kabineta rečeno nam je u petak da on komisiji, vjerovatno, neće dostavljati nikakav izvještaj jer smatra da za to nema nikakvog razloga.

Posted in BiH