Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ako hoćemo Bosnu i Hercegovinu, moramo što više biti Bosanci, jer…

mersed sahinovic 1Uprkos cerićima, alispahićima, latićima, zukorlićima, tokićima… i njihovoj kampanji ‘Bitno je biti Bošnjak’, prvi predsjednik nezavisne Bosne i Hercegovine, Alija Izetbegović, govorio je da ‘ako hoćemo Bosnu i Hercegovinu, onda ne smijemo suviše potcrtavati nacionalno pitanje’.

Izetbegović je, naime, u godinama poslije rata, prilikom gostovanja kod Senada Hadžifejzovića na nekadašnjoj TVBiH, rekao da ‘trebamo pokušati da budemo Bosanci’:

– Ako želimo Bosnu i Hercegovinu, onda ne smijemo suviše potcrtavati nacionalno pitanje. Trebamo pokušati da budemo, ako je moguće, Bosanci… Ubuduće što više, naravno, ne zaboravljajući nikada svoju tradiciju. Niko ne smije da zaboravlja svoju tradiciju i nigdje ne postoji uvjet da bi bili dobar Bosanac treba da zaboravite svoju tradiciju. Možda baš obrnuto stoje stvari… Svako treba da njeguje svoje tradicije, ali i da njeguje ideal jedne bosanske države, koja počiva na demokratiji, koja predstavlja jedno otvoreno društvo, tolerantno društvo, kakvo je to uostalom bilo i stotinama godina… – rekao je tada Izetbegović, dodavši da ‘to nama nije teško, jer mi smo navikli da živimo tako, da vidimo ljude koji imaju drgačija imena nego mi, koji imaju drukčije praznike nego mi što imamo’.

Čini se da su mnogi, u ovim poslijeratnim godinama, zaboravili kako je nekada govorio prvi predsjednik nezavisne Bosne i Hercegovine. Stoga vas podsjećamo na njegovo gostovanje na TVBiH:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Cxtb1hOS7F8 

Depo.ba/Visoko.co.ba

Posted in BiH