Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ekskluzivno: Precizno datiranje Bosanske piramide Sunca

starost piramidaStarost Bosanske piramide Sunca privlači pažnju od prvog dana otkrića bosanskih piramida. Pošto su piramide prekrivene nanosima zemlje, prvu indikaciju o starosti građevina Fondacija je dobila od Federalnog instituta za agropedologiju koji je analizirao starost zemlje. U naučnom izvještaju predstavljenom na prvoj Međunarodnoj naučnoj konferenciji o bosanskim piramidama u augustu 2008. profesor Resulović je procjenio starost zemlje na 12.000-15.000 godina. To je značilo da su građevine znatno starije.

Italijanski arheolog Nikolo Bisconti je s grupom volontera radio na proširenju arheološke sonde 4C na Bosanskoj piramidi Sunca u junu 2012. Ispod nanosa zemlje, a na površini betonskih blokova pronašao je fosilizirani list. Italijanski arheolog dr. Ricardo Brett je predstavio rezultate radiokarbonskog datiranja na trećoj Međunarodnoj naučnoj konferenciji o bosanskim piramidama u septembru 2012. koji su iznosili 24.800 godina +/- 200 godina. To je još uvijek bila minimalna starost građevine, koja je očigledno već postojala kada je list donio vjetar kojeg je kasnije prekrila prašina i zemlja.

U junu 2013. novozelandski arheoloski menađer Timothy Moon je sa svojim timom pronašao organski materijal na sjevernoj strani piramide ispod prvog reda blokova, a iznad drugog reda blokova. Uzorke je poslao na ispitivanje u Kijev (Ukrajina), a rezultati radiokarbonskog ispitivanja su predstavljeni na upravo završenoj četvrtoj Međunarodnoj naučnoj konferenciji o bosanskim piramidama “Skrivena historija 2013”. Rezultat: 29.200 godina +/- 400 godina.

Ovaj rezultat predstavlja period izgradnje površinskog pokrova piramide. No, i on je dovoljan da postane jasno da je istraživanje Fondacije u srcu BiH pomjerilo starost naprednih civilizacija za 20.000 godina. Inače, Tim Moon ima višedecenijsko iskustvo na arheološkim projektima u Pacifiku, Indiji, Španiji i Italiji.