Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visoko osvanulo oblijepljeno plakatima sa neobičnim apelom

Apel nacelniciNa Facebook profilima građana Visokog danas se proširila jedna zanimljiva i zabrinjavajuća slika plakata koji su danas izlijepljeni po visočkim ulicama. Naime, plakati koji su uzburkali i zabrinuli visočku javnost sadrže javni apel načelnici Općine Visoko, Amri Babić, za uklanjanjem stećaka ispred Zavičajnog muzeja “Visoko”, a kao objašnjenje apela anonimni autor navodi da ovi stećci: “prenose Bogumilsko-Srpsku poruku, svjedoče da je Visoko imalo historiju prije dolaska Otomana i da građani nisu ništa drugo do Bošnjaka”. Nadalje, u ovom apelu stoji, da ovi spomenici kulture svojim motivima prikazuju poganske srpske i slavenske običaje, te da je neophodno da se uklone, jer se protive islamu i njegovom učenju, a kao njihovu zamjenu, anonimni autor apela predložio je građenje zlatnog kipa sultana Sulejmana “kao jedinog pravog vođe naše matice i majke Turske”.
Ovi plakati sa neobičnim apelom danas su izlijepljeni po gradu, a građani koji su ih pročitali kazali su kako je ovo jedna najobičnija provokacija nekih političkih struja protiv načelnice, ali i da se ovim vrijeđaju i građani koji se osjećaju kao pripadnici dugogodišnje bosanskohercegovačke kulture, te su uputili poziv načelnici Amri Babić da pokrene istragu protiv ovakvih postupaka nesavjesnih građana Visokog, a koja bi otkrila ko se krije iza ovog neobičnog apela.
Ostaje da se otkrije ko je anonimni autor ovog neobičnog apela koji je želio da se našali sa visočkom javnošću ili je, što je najviše zabrinulo Visočane, želio da iskaže svoje stvarno mišljenje.

(Foto: Edin Islamović)