Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Odigrana predstava “Tvrdica” OST „Total” predstavnica omladinskih scena iz BiH na Juventi

Predstava Tvrdica Teatra Total

Večeras je na pozornici Gradskog kina Visoko, povodom učešća na međunarodnom festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva „Juventa 2013“, odigrana predstava Tvrdica, u izvedbi Omladinske scene Teatra „Total“ Visoko. Kako je naša redakcija najavila Teatar „Total“ je, nakon osvojene prve nagrade na bh. festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva u Konjicu ove godine, odlučio da još jednom prikaže visočkoj publici ovu odličnu predstavu koja je, pobjedom na festivalu u Konjicu, obezbijedila svoje mjesto na međunarodnom festivalu srednjoškolske dramske umjetnosti „Juventa 2013“, koji organizuje teatarska grupa Juventa pod vodstvom Jasne Diklić i koji se održava u Sarajevu, kao jedina predstavnica omladinskih dramskih scena iz BiH. Također, kao pobjednik na festivalu u Konjicu u kategoriji školskih dramskih scena, BiH će predstavljati i Katolički školski centar iz Tuzle.  Glavna nagrada, za koju će se boriti OST „Total“, jeste nastup na Internacionalnom teatarskom festivalu „MESS“, dok je druga nagrada predviđena za predstavu sa najboljom teatarskom inovacijom.
Sjajni mladići i djevojke koji igraju u ovoj predstavi odlučili su se da još jednom odigraju ovu predstavu pred visočkom publikom, najviše zbog sticanja samopouzdanja pred Juventu, ali i zbog novca koji im je potreban da obezbijede nastup na ovom festivalu. Kako nam je kazala voditeljica Omladinske scene Teatra „Total“ i režiserka predstave Tvrdica, Vera Muzaferija, najveći problem su finansijska sredstva, pa tako ovi mladići i djevojke neće moći biti prisutni sve dane festivala u Sarajevu, jer nisu u mogućnosti da im obezbjede smještaj, što je veoma tužno jer zbog toga neće moći učestvovati na raznim zanimljivim radionicama i predavanjima koje ovaj festival donosi sa sobom.
Glumački tim OST „Total“ koji će predstavljati BiH čine: Nejra Karalija, Hana Bešlić, Nina Ščepanović, Amila Mušinbegović, Nedžla Greda, Faris Pinjo, Faris Kubat, Mirza Džafić i Kemal Halilbegović, dok tehničku podršku činit će Adnan Tajić, Jasmin Tajić, Jesenko Muzaferija i Branislav Mirković-Mara, a također i član naše redakcije, Enes Hodžić, je uzeo učešće u ovoj predstavi sa svojim tekstom koji je dio teksta predstave. Adaptaciju i režiju za ovu predstavu uradila je prof. Vera Muzaferija, kao voditelj Omladinske scene.

Članovi OST „Total“ na festivalu „Juventa 2013“ nastupit će u srijedu, 18.9. u 17:00 sati, a sve što mi možemo jeste da ih podržimo i da im poželimo mnogo sreće i sjajan nastup na ovom festivalu, koji će ih odvesti do glavne nagrade.

 

{joomplucat:1086 limit=9|columns=4}