Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Upriličena prezentacija istraživačkih rezultata jedinstvenog arheološkog projekta u Visokom

Muzej rezultati istraživanja
Povodom arheološkog projekta prospekcije, rekognosciranja i mapiranja srednjevjekovnih lokaliteta visočke doline, koji je provela arheološka organizacija Archaetyps International Research, u saradnji sa Zavičajnim muzejem „Visoko“, UG „Damar Omladine“, Eko-vikinzima i drugim stručnim dobrovoljcima iz Visokog, danas je u prostorijama Zavičajnog muzeja „Visoko“ upriličena prezentacija istraživačkih rezultata iz ovog jedinstvenog arheološkog projekta. Nakon prošlogodišnje saradnje, kada je ova organizacija potpisala ugovor sa Zavičajnim muzejem „Visoko“ i kada su dijelom istražili lokalitet Čajangrada, ove godine potrudili su se da se vrate u Visoko i da obiđu sve lokalitete koji su, prema riječima članova ovog tima, neprocjenjivo blago Bosne i Hercegovine.
 Prisutnima se obratio direktor Zavičajnog muzeja „Visoko“, prof. Senad Hodović, koji je kazao kako je ovo prije svega jedan odličan projekat, koji će otkriti mnoge stvari o srednjevjekovnim lokalitetima u Visokom, ali da je još važnije to što je prikaz ovog istraživanja urađen na jedan potpuno drugi, modernistički način, što daje mogućnost svima koji žele da saznaju nešto više o našoj historiji da to učine na najlakši način.
Nakon toga prisutnima se obratio voditelj ovog projekta i glavni arheolog dr. Riccardo Brett koji je prisutne uputio u to što je istraživao njegov internacionalni tim za vrijeme svoje posjete Visokom i šta je to što su oni ustvari izložili u prostorijama Zavičajnog muzeja „Visoko“. Zatim je sve prisutne proveo kroz kompletan materijal koji je izložen u prostorijama muzeja, pojašnjavajući svaki lokalitet sa svog stanovišta posebice. Najzanimljiviji dio ove projekcije je kutak izložbe u kojem je izložena oprema ovih arheologa, te svi njihovi nalazi, pronalasci i druge stvari karakteristične za jedan ovakav projekat, zajedno sa videom koji prikazuje njihov put kroz visočku dolinu srednjovjekovnih nalazišta.
Na kraju svog izlaganja, dr. Brett, kazao je kako je njihov dalji cilj da Općini Visoko doniraju jednu web-stranicu koja će imati za cilj da prikaže sve ove podatke na jednom mjestu, te da će na tom projektu raditi u najskorijoj budućnosti.
Ovaj internacionalni tim na kraju svoje posjete izrazio je želju da i sljedeće godine dođe u posjetu Visokom i nastavi sa istraživanjem koje su započeli, te tako svijetu pokažu ogromno blago i potencijal visočke doline srednjovjekovnih nalazišta, kako su je oni nazvali.

{joomplucat:1082 limit=15|columns=4}