Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

SDP je bolje trgovao od SDA

ibrahim-plancicOvih dana Vlada mora uraditi rebalans budžeta. Treba istražiti izvanbudžetske fondove jer se ne osjeća budžetska disciplina, kupuju se novi auti, upošljavaju pripravnici po stranačkoj liniji…, kaže u intervjuu za Oslobođenje Ibrahim Plančić, predsjednik Kluba SDA u Skupštini ZDK-a.

• Trenutna situacija u ZDK-u nije ružičasta?

– Slično je kao i u ostalim dijelovima BiH. Ono što smo najavljivali i što smo znali da će se dešavati poslije onakve prekompozicije vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu sada se ostvaruje. Od momenta promjene parlamentarne većine u kantonalnoj Skupštini do danas dešavalo se mnogo toga. Kristalno je jasno da SDP ovdje nije dorastao izazovu i aktuelnim problemima današnjice. Vlast se od juna 2012. bavila smjenama kadrova SDA u upravnim odborima i menadžmentima, javnim ustanovama, a posebno je to izraženo u zdravstvenim kojima je osnivač Kanton. Pod krinkom zloupotreba odredbi Zakona o zdravstvu izvršen je prenos nadležnosti u svim zdravstvenim javnim ustanovama, promijenjeni su menadžmenti, direktori, svi koji su iz SDA. Slična scena pokušava se napraviti u oblasti obrazovanja. Svjedoci smo da se na neregularan i nelegalan način pokušavaju smijeniti direktori. Kako to ne ide tempom kakav je vladajuća većina očekivala, sada se ide sa kojekakvim inicijativama od zastupnika, odnosno predsjednika klubova SDP-a i SBB-a kojima se želi promijeniti Zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju, kojim bi se vratili deset koraka unazad u demokratskim procedurama. Pomak nije napravljen ni u jednoj oblasti, niti ima naznaka da će se nešto poboljšati.

HDZ i Boljitak

• Kantonalni budžet se ne puni po planu?    

– Kako su priznali drugovi iz SDP-a zbog sve lošijih rezultata u funkcionisanju vlasti i pritiska njihovog članstva u junu 2013. na inicijativu ove stranke dolazi do zamjene premijera Fikreta Plevljaka i ministra za promet i komunikacije Raifa Seferovića. I to tačno godinu od smjene ministara iz SDA koji su časno i odgovorno obnašali svoje funkcije. Mnogo je toga što smo kao stranka i Klub zamjerali premijeru, ali smo zbog same procedure i nezakonitosti koje su pratile ovu i ostale smjene, bili uzdržani. Sve to činili su zbog nejasne vizije i programa rada na rješavanju problema u ZDK-u i zbog neprincipijelnih ustupaka, a danas i potpuno nejasne parlamentarne većine. Nekako, sa prihvatanjem ostavke starog premijera i ministra i imenovanja novih ljudi, uslijedilo je i povlačenje tri ministra SBB-a iz Vlade, a zatim ekspresno popunjavanje njihovih mjesta sa ljudima iz NSRB-a i SDP-a. Zbog nemogućnosti dogovora još je upražnjeno mjesto ministra privrede koje prema najavama pripada HDZ-u BiH. Kadrovske vratolomije u koje nas vodi aktuelna većina ne može donijeti ništa dobro građanima ZDK-a. Vladajuća većina na čelu sa SDP-om i SBB-om su za nešto više od godinu napravili glib iz koga, velika je vjerovatnoća, neće izaći do kraja mandata. Budžetski deficit za 2012. je iznosio više od 16 miliona maraka, a da nije realiziran ni jedan značajniji kapitalni projekt, pa čak ni ono što smo bili doveli do kraja kao npr. zgrade fakulteta Univerziteta u Zenici. Punjenje budžeta za prvih šest mjeseci ove godine je na nivou od 80 posto od planiranog iznosa što je dostatno samo za izmirenje osnovnih potreba Kantona. Ovih dana svjedoci smo da Vlada i na našu inicijativu mora uraditi rebalans budžeta. Treba istražiti izvanbudžetske fondove jer tamo se ne osjeća budžetska disciplina, kupuju se novi auti, upošljavaju novi ljudi, pripravnici po stranačkoj liniji…

• Koji su ključni problemi u Kantonu i kako ih riješiti?

– Ključni problem u ZDK-u je nezaposlenost. Ova vlast pokušava nekim mjerama da to riješi, ali činjenica je možda i prvi put na području ZDK-a da imamo veći broj nezaposlenih od zaposlenih, te da oni nemaju rješenje za to. Za nešto više od godinu  stvorili su haos kroz pravnu i finansijsku nesigurnost u ZDK-u koji je kičma BiH. Srušili su, čini mi se, onu viziju o ZDK-u kao poželjnoj regiji budućnosti, kako je jedan ugledni list vidio naš kanton u vrijeme dok je SDA bila na vlasti. Mnogo je ozbiljnih problema, njih će biti teško riješiti ko god da je na vlasti, a posebno onima koji se bave samo kadrovskim vratolomijama.

• Na sceni su bile mnoge koalicije, savezi, paktovi stranaka za koje je bilo nezamislivo da će biti zajedno. SDA i SDP, pa SDP i SBB, HDZBiH, koji su u svojevrsnom ratu sa Lijanovićima, zajedno u vlasti sa NSRB-om u ZDK-u?   

– Puno je neprincipijelnih koalicija. Moramo se stalno vraćati na onu situaciju kada je došlo do jednostranog raskida Platforme od SDP-a, kada je SDA na onakav način izbačena iz vlasti. Bila je to njihova neracionalna politika bez sagledavanja ono do kraja šta će se dešavati. Kad to napravite tako, ne vodeći računa o tome šta su vaši naredni koraci, naravno da morate upasti u takve neprincipijelne koalicije. Svjedoci smo da su sada na svim nivoima vlasti kojekakve koalicije koje su nezamislive. Što se tiče našeg ulaska u partnerstvo sa SDP-om poslije izbora 2010. meni je to lično bilo drago. Vjerovali smo da su to dvije snažne stranke da mogu zajednički podići BiH prema boljem, na onom programu iz platforme. Ali, očigledno je da nije bilo spremnosti iz SDP-a, da su oni to vidjeli na jedan sasvim drugi način, da SDA treba biti podanik u tom partnerstvu. Zaista mi je žao što je to palo jer smo imali kapacitet, bar na području ZDK-a, gdje smo mogli održati stabilnost u ovim teškim vremenima. Kasnije se svelo na broj ruku, bez nekog okupljanja na programskoj osnovi, rješavanje problema, na interese pojedinaca i grupa.

Prešutni dogovor

• I SDA je najavljivala moguće okupljanje većine u ZDK-u, ali izgleda da je SDP bolje trgovao?

– SDP zaista jeste bolje trgovao. U ovom mandatu oni su uveli u praksu u politički život BiH na ovakav način trgovanja. Mi smo velika, snažna i ozbiljna politička stranka i odluke o ulascima u vlast na određenim nivoima donosimo kroz stranačke organe. Takve odluke nisu bazirane na površnosti, trgovanju, već na ozbiljnim analizama. U dva navrata u ZDK-u smo pokušali okupiti parlamentarnu većinu i partnere na nekom programu, da timskim radom rješavamo probleme. Nismo naišli na razumijevanje svih partnera koji bi učestvovali u toj koaliciji. Danas imamo to da vlast funkcioniše na bazi raspodjele pozicija, resora i budžetskih sredstava po tim resorima. Mi nismo spremni na tom principu raditi. U ovako teškoj kompleksnoj situaciji na području ZDK-a bio bi ozbiljan teret preuzeti vlast, godinu do izbora gdje nemate mogućnost napraviti ozbiljnije rezultate. Nije to što ne možemo ili nemamo kadrove za to, već nije moguće u ovakvom okruženju. Međutim, postoji opasnost i da vladajuća koalicija za ovu godinu još više usloži ionako teško stanje, da napravi znatno veće dubioze. Mi očekujemo da ćemo poslije 2014. biti u vlasti i da će biti ogromnih problema da to popravimo. To su dvije stvari koje u ovom momentu treba izvagati. Bez obzira na političku štetu koju bismo sigurno imali ako bismo smo ušli u vlast, mi smo spremni praviti novu parlamentarnu većinu ukoliko uspijemo ostvariti dogovor sa partnerima na nekoj programskoj osnovi.

• Izlazak iz vlasti SBB-a je stvorio sliku moguće koalicije ove partije i SDA? 

– Neki neformalni razgovori postoje. Međutim, mi nismo spremni ulaziti u vlast ni sa kim ko nije spreman djelovati na programskoj osnovi, a ne samo na principu raspodjele pozicija. Iskreno, iako su ministri iz SBB-a izašli iz vlasti, na određeni način pobjegli od odgovornosti, kroz skupštinski rad ne vidim da je to stvarno. Njihovi zastupnici još u kantonalnoj Skupštini podržavaju ono što predlaže manjinska vlada. Imam osjećaj da je to neki prešutan dogovor, da će na račun toga dobijati mjesta u izvršnoj vlasti.

(oslobodjenje.ba)