Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Brilijantna pobjeda košarkaških “Zmajeva” nedovoljna za prolaz dalje

koš.rep.BiH

Bosanskohercegovačka reprezentacija koja je nastupila u proteklih 7 dana na Eurobasketu 2013., večeras je, i pored pobjede nad favorizovanom Litvanijom, napustila daljnji tok takmičenja u Sloveniji. Naime, i pored sjajne igre, kako u protekle dvije utakmice, tako i u večerašnjoj, naši košarkaši nisu uspjeli da dostignu pobjedu od 10 poena razlike protiv reprezentacije Litvanije, koja je bila potrebna za prolaz u drugi krug takmičenja. Sjajna igra na obje strane terena dovela je naše košarkaše u izvandrednu poziciju, na korak od ostvarenja čuda, pa su nakon poprilično izjednačene tri četvrtine utakmice, u posljednjoj dionici uspjeli da slome otpor Litvanaca i da odigraju odličnu odbranu na njihovim pojedincima. Nakon 8. minuta igre u četvrtoj četvrtini i plus 16 za Bosnu i Hercegovinu, te nakon nekoliko sjajnih napada naših košarkaša, prije svega Mirze Teletovića, činilo se da je naša reprezentacija na samom pragu prolaska u drugi krug takmičenja. No, s tim se nisu složili Litvanci, koji su i pored loše igre u večerašnjoj utakmici, uspjeli da pokvare bosanskohercegovački san od drugom krugu Eurobasketa 2013.
Ipak nakon utakmice sa svih strana pristizale su čestitke i pohvale za naše reprezentativce od ponosnih Bosanaca i Hercegovaca, koji su bodrili ove sjajne momke u ovoj odličnoj utakmici. Trener naše reprezentacije, Aco Petrović, na press konferenciji poslije utakmice, sa suzama u očima izrazio je žalost što naša zemlja, nakon svih stradanja, nije dobila već odavno zasluženu radost. Utakmicu su obilježili šutevi Mirze Teletovića u posljednjoj dionici igre, kada je bukvalno pogađao svaki šut, od kojih u videu izdvajamo jedan sa gotovo polovice terena, kada je Jesenice ostavio u nevjerici i kada su naše kolege novinari koji su prenosili ovaj susret za državnu televiziju u transu već najavljivali, nažalost neostvarenu, pobjedu reprezentacije Bosne i Hercegovine.
Ali ipak, ova sjajna igra daje nam nadu da će ovi momci i dalje da žrtvuju sebe za svoju državu, baš kao što se nadamo da će naši nogometaši u sutrašnjem ogledu sa reprezentacijom Slovačke usrećiti mnoge Bosance i Hercegovce diljem svijeta.
U ovom prilogu donosimo vam i video u kojem Mirza Teletović pogađa šut sa gotovo pola terena.

Mirza Teletović s parkinga – Edin Avdić