Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Radnici koji mjesecima nisu primili platu u akciji čišćenja RK Vema

vema 5Spomenik nesposobnosti svih visočkih vlasti od 1995 do danas i još uvijek u centru grada, onakva kakva jeste, stoji oronula Robna kuća Vema. Neuspjele privatizacije, požari, dugovi, nezbrinuti radnici, stranačka prepucavanja i rastaljivanje, rasprodaja starog željeza, potencijalna opasnost od zaraznih bolesti …. sve su to obilježja nekadašnjeg trgovačkog ponosa Visokog i Veleprometa kao jednog od najpoznatijih trgovačkih lanaca i sistema poslovanja onog vremena u zemlji koja se zvala Jugoslavija.

Danas je sve to drugačije, status Veme nejasan svima od direktora Maloprodaje u penziji preko Agencije za privatizaciju do krajnjih potencijalnih kupaca. Čak se nedavno desila situacija u kojoj je arapski investitor došao sa novcem i ozbiljnim namjerama da konačno kupi Vemu, međutim zainteresovanoj strani je pojašnjeno da ne može kupiti Vemu čak i kada pristaje na sve uslove i kada je spreman izdvojiti onoliko novca koliko se traži za kupovinu Veme. Razlog, čudan i nejasan, navodno zakonski se prodaja ne može legalizirati!?

Danas smo ispred Robne kuće Vema fotografisali bivše radnike Veleprometa Maloprodaje koji rade na čišćenju lokacije i uklanjanju divljeg rastinja i koji uzgred mjesecima unazad nisu dobili platu. Akcija čišćenja obuhvata kompletnu lokaciju od ulice Donje Rosulje i Branilaca. Radnici čiste ono što su vrsni trgovci, intelektualci i nadaleko poznata visočka trgovačka inteligencija trebali riješiti na jedan drugačiji i u poslovnom svijetu pametniji način.

Međutim sa ovim intelektualcima, političarima, i vrsnim trgovcima sa jedinim ciljem ostvarivanja vlastitog interesa još mnogo će vremena proći dok se ne očisti visočka sramota i prikrije nesposobnost današnjeg statusa nekadašnje trgovačke ljepotice koja se zvala i nadaleko bila poznata Robna kuća Vema.

{joomplucat:1077 limit=9|columns=4}