Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nakon KS i u ZDK besplatna pravna pomoć

VLADA-ZDK-TELOPSkupština Zeničko- dobojskog kantona održala je svečanu sjednicu povodom 29. augusta koji je odlukom iz maja tekuće godine utvrđen kao Dan ZDK. Kantonalni premijer Munib Husejnagić je podsjetio na značaj Povelje Kulina bana od 29. augusta daleke 1189. godine kao najstarijeg bosanskog državnog dokumenta. Naglasio je da je situacija na širem planu, pa i u Kantonu složena i bremenita, a jedini izlaz je jačanje privrede.

Svim učenicima i nastavnom osoblju u ZDK premijer Husejnagić uputio je čestitku povodom početka nove školske godine. Izveden je i prigodan kulturno-umjetnički program, a u obrazloženju izostanka javnih priznanja je rečeno da je bio kratak rok za predviđenu proceduru predlaganja, te da nisu bila planirana budžetska sredstva za ove namjene. U radnom dijelu sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona prihvaćen je Nacrt Zakona o pružanju besplatne pravne pomoći, te Nacrt Zakona o prostornom uređenju i građenju.

Zakon o pružanju besplatne pravne pomoći novina je u našoj zemlji, jer do sada postoji jedino u Kantonu Sarajevo. Kada bude usvojen u formi prijedloga, nakon predviđene javne rasprave, pomoći će rad Zavoda formiranog prije osam godina, ukazala je resorna ministrica Romana Brkić. Ovaj zavod nije nikada popunjen, a sada se traži proširenje broja korisnika usluga, što će, najvjerovatnije biti i uvaženo, prije svega populacijom demobilisanih boraca.

Skupština je usvojila i Nacrt Zakona o prostornom uređenju i građenju, koji objedinjava do sada dvije zasebne oblasti. Široka rasprava pokazala je da ima puno dilema, ali je resorni ministar Edin Terzić ukazao da bi potencijalni investitori ubuduće lakše mogli dolaziti do potrebnih dokumenata.

Izjašnjavanje o Inicijativi Općinskog vijeća Vareš za izmjenama Prostornog plana Kantona je odgođeno na period od 30 dana uz zaključak da se pripremi odgovarajuća studija od strane predlagača Inicijative. Vlada ZDK je prethodno Inicijativu odbila, ali je resorni ministar Edin Terzić nakon rasprave prihvatio kompromisni prijedlog Klubova poslanika političkih stranaka da se odgodi izjašnjavanje. Inicijativom se, inače, tražila izmjena Prostornog plana radi izgradnje mini hidroelektrana.

RTV Zenica/Visoko.co.ba