Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Danas potpisivanje ugovora o dodjeli koncesije

siroke-stijeneU Zenici će danas biti potpisan ugovor između Vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) i privrednog subjekta ŽGP d.d. Zenica o dodjeli koncesije za istraživanje i eksploataciju mineranog resursa krečnjaka na lokalitetu Široke stijene kod Zenice, saopćila je Press služba ZDK.

Ugovor će ispred Ministarstva privrede, koje dodjeljuje koncesije za eksploataciju mineralnih resursa na području ZDK, potpisati Amir Abazović, pomoćnik ministra za privredu, a ispred preduzeća ŽGP Zenica, direktor Hamzalija Mehmedović.         

Radovi na ovom lokalitetu zaustavljeni su u posljednjih nekoliko mjeseci, jer preduzeće ŽGP nije ispunjavalo zakonske uslove za eksploataciju niti za dodjelu koncesije. Nakon što je Ministarstvo privrede ZDK poduzelo aktivnosti na razrješenju ovog problema, stvoreni su uslovi za potpisivanje ovog ugovora i provedena je procedura za dodjelu koncesije. Ovim će dugogodišnja eksploatacija ležišta Široke stijene biti uvedena u zakonske okvire i time će biti stvoreni uslovi za zakonito i redovno plaćanje koncesije od strane preduzeća koje vrši eksploataciju na ovom lokalitetu.         

Ugovor će biti potpisan u sali pri Uredu premijera, s početkom u 15.00 sati.