Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Šta za KTK Visoko konkretno znači odluka Vlade Federacije o prodaji imovine

ktk visokoSa 80. sjednice Vlede Federacije BiH objavljena je agencijska vijest, koju je prenio i naš portal. Vijest se odnosila na promjenu dosadašnjeg modela prodaje dijelova KTK Visoko. Naime po modelu privatizacije iz prošle godine dijelovi KTK Visoko prodavali su se kao dvije tehničko-tehnološke cjeline (T.Polje i Goruša). S obzirom da se na tri javna poziva nije niko prijavio, prodaja je proglašena neuspješnom i Nadzorni odbor KTK Visoko donio je odluku da uputi Vladi Federacije zahtjev da donese odluku o parcijalnoj prodajii objekata. Tragom te informacije pokušali smo saznati šta ovakva odluka znači za KTK Visoko, njegove uposlenike i 550 porodica, koje žive od ove firme.

Radi boljeg razumijevanje ove situacije treba znati da je sva nepokretna imovina KTK opterećena od strane Poreske uprave F BiH, zbog neizmirenih doprinosa na plate uposlenika od 1999. godine i manjim dijelom zbog dugova za poreze. Isto tako skoro sva pokretna imovina opterećena je od strane dijela uposlenika na osnovu sudskih rješenja za neizmirene plaće i doprinose.

Zbog takve situacije sredstva dobijena od bilo koje prodaje nekretnina KTK u Visokom uplaćivala bi se Poreskoj upravi F BiH, a ona bi ih usmjerila na PIO (penziono osiguranje) i Fond zdravstvenog osiguranja, čije usluge radnici KTK ne koriste dugi niz godina. Od prodaje u kasu KTK ne bi došla ni 1 KM.

Zbog izuzetno teške ekonomske situaacije u BiH i šire, nije realno očekivati da će se javiti više kupaca. Kako smo saznali postoje potencijalni kupci za tri objekta i to: Za Fabriku regenerata u T. Polju – Prevent (plus 50 radnika na 3 godine plus investicije, trenutno u ovim pogonima Gradska Groblja proizvodie tabute, a pod zakupom je i AD NAUTIC/Preventova firma koja se bavi proizvodnjom čamaca), Fabriku konfekcije u Visokom – firma KOTEX iz Tešnja (donesena odluka na NO da uz prodaju ide upošljavanje 100 radnika na tri godine, procjena vrijednosti oko 7.000.000KM) i  za Fabriku krzna firma La Vie iz Visokog. Put do realizacije prodaje je težak i traje nekoliko mjeseci, jer se mora ispoštovati sva zakonska procedura. Pretpostaviti je da se na prvi i drugi poziv neće niko javiti radi cijene. Najveća moguća korist od prodaje bi bila ta što se od potencijalnih kupaca traži preuzimanje određenog broja uposlenika KTK. U konkretnom slučaju to bi bilo 50 – 100 uposlenika.

Situaciju u KTK dodatno usložnjavaju dvije stvari:

– sud po tužbama radnika i njihovim zahtjevima već godinu dana intenzivno prodaje u bescijenje mašine na kojima radnici rade, tako da bi se u nekim pogonima proizvodnja mogla uskoro definitivno zaustaviti. Samo u narednim danima će biti skoro 20 prodaja mašina;

– u toku ove sedmice Općinski sud Visoko u trećoj prodaji prodaje Fabriku obuće Goruša. Od Vlade F BiH se očekuje da iznađe rješenje za ovaj problem sa Razvojnom bankom F BiH, koja je tražioc izvršenja. Ako se ne prolongira ovaj postupak, to bi bio znak da nam državom vladaju mešetari i vrlo brzo bi mogli saznati nakon prodaje njihova imena. Na žalost 150 radnika koji rade za izvoz će za nekoliko dana ostati bez posla. Ista sudbina čeka i radnike Fabrike krzna Visoko. Prodaja njihovog objekta je od strane suda za mjesec dana, a tražioc izvršenja je IKB Banka Zenica.

Ako Vlada Federacije BiH, kao vlasnik, nešto hitno ne poduzme, radnike KTK očekuje hladna jesen i duga zima.