Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Mersed Šahinović: Ni marka neće doći u kasu KTK niti se može s njom raspolagati

ktk 3Namjenska sredstva za povezivanje staža radnicima državnih preduzeća koji su ostvarili uvjete za penzije, koje je za tu namjenu osigurala Vlada Federacije, još nisu operativna, pa su i danas bivši radnici visočkog KTK bili u krugu preduzeća. Na izmaku smo snage i živaca, kažu.

Navodno je Vlada Federacije Razvojnoj banci dala rok od sedam dana za plasman tih sredstava korisnicima. I najnovija odluka Vlade Federacije o parcijalnoj prodaji dijelova tehničko-tehnoloških cjelina u visočkom KTK-u pokušaj je da se barem djelimično riješe nagomilana radnička potraživanja. Naime, prihod od eventulane prodaje će putem federalne Porezne uprave biti usmjeren javnim fodnovima za izmirenje obaveza po osnovu penzijskog i zdravstvenog osiguranja.

“Ni marka neće doći u kasu KTK niti se može s njom raspolagati, ali barem je tu korist što ćemo mi kod prodaje tih objekata postaviti uvjet da firma koja bude kupovala te objekte primi i određeni broj radnika”, kaže Mersed Šahinović, pomoćnik direktora KTK Visoko.

U Sindikatu KTK, zbog iznosa radničkih potraživanja, ne očekuju posebne efekte od parcijalne prodaje dijelova preduzeća.

“Šta rješavamo prodajom jednog objeka? Ne možemo riješiti ni jednu godinu staža radnicima”, kaže Rašid Dedić, predsjednik Sindikata KTK Visoko.

Predstavnici Sindikata ističu da su sve češće, umjesto ključne obaveze zaštite radničkih interesa, u situaciji da štite preostalu imovinu Kombinata.

“Mi se borimo da očuvamo imovinu jer mislimo da jedino njome možemo riješiti svoj status”, kaže Eniz Babić, sekretar Sindikata KTK Visoko.

U međuvremenu, u dijelu pogona Kombinata pokrenuta je proizvodnja nakon što je s Elektroprivredom nađeno rješenje za milionska dugovanja. No, brojni drugi problemi, među kojima su i sudska izvršenja po radničkim tužbama, i dalje su otvoreni.

U potrazi za hitnim rješenjima predstavnici Sindikata KTK ponovo će do kraja sedmice razgovarati s nadležnim federalnim ministrom, koji je ranije već, kako kažu, prihvatio njihov paket mjera za spašavanje Kombinata.

federalna.ba/Gordane Ristović-Muslija/Visoko.co.ba