Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Reakcija Vlade ZDK-a na nabavku vatrogasnih vozila

vatrogasci-oprema1Neuobičajenu reakciju Vlade ZDK-a izazvala je nabavka četiri interventna vatrogasna vozila za potrebe Kantonalne uprave civilne zaštite – kompletna dokumentacija u vezi sa tim tenderom trebala bi biti proslijeđena Tužiteljstvu ZDK-a na ocjenu. Navodno je Služba za zajedničke poslove aneksiranjem osnovnog ugovora bez saglasnosti Vlade poštedjela dobavljača plaćanja penala, koji nije u predviđenom roku isporučio vozila.

“Znam da je na sjednici Vlade bilo predloženo zaključivanje i da je to Vlada odbila. Do danas mi nije jasno kako je došlo do tog aneksa. U konkretnom slučaju mislim da su urađene neke procedure – ne samo da se Vlada nije poštivala nego se jednostavno uradilo nešto što je Vlada zabranila”, kazala je Romana Brkić, ministrica pravosuđa i uprave ZDK-a.

Ministrica Brkić navodi da je po osnovnom ugovoru vrijednost nabavke bila 497.000 maraka sa rokom isporuke 30 dana i sa dnevnim penalima od 0,1% za kašnjenje. Vozila su isporučena sa 5 mjeseci zakašnjenja, no penali nisu naplaćeni jer je aneksom ugovora prihvaćeno produženje roka isporuke.

“O svemu su upoznti odgovorni u samom MUP-u, u Odsjeku za privredni kriminal. Vjerujem da će njihov nalaz dati pojašnjenja o svemu tome – da li je bilo prekoračenja ovlaštenja, da li je bilo nemara u poslovanju i eventualne štete po kanton”, izjavio je Rifat Delić, ministar unutarnjih poslova ZDK-a.

Zakon o javnim nabavkama primjenjuje se i u ZDK-u već godinama, no ovo je prvi tender koji bi se po zaključku Vlade trebao naći pod lupom Tužiteljstva, uprkos pozitivnom mišljenju Kantonalnog pravobraniteljstva. U pismenom očitovanju Službe za zajedničke poslove istaknuto je da su, kao ugovorni organ, samostalno tijelo ovlašteno za provođenje postupaka javnih nabavki, koje nema obavezu tražiti suglasnost od Vlade u provođenju određenih faza postupaka, već je samo informirati o toku realiziranja nabavki. U konkretnom slučaju, to je i rađeno, potvrđuju i u Kantonalnoj upravi civilne zaštite, za čije su potrebe vozila i nabavljena.

“Vladi su redovno dostavljane informacije – ne ulazim u to da li ih je razmatrala ili kako ih je razmatrala, ali cjelokupan posao obavljen je transparentno i u skladu sa zakonom”, tvrdi Sead Džanović, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK-a.

Da li je bilo razloga za dodatnu provjeru ovog tendera ili se, pak, radilo o neutemeljenim napadima i montiranju procesa, ovisi o ishodu eventualog postupanja Tužiteljstva. Iz izvora bliskih Vladi ZDK-a se doznaje kako će Vlada svoj zaključak o upućivanju dokumentacije u vezi sa nabavkom interventnih vatrogasnih vozila Tužiteljstvu staviti van snage. To bi moglo značiti da nezakonitosti, pa ni materijalne štete po ZDK nije bilo. Za građane ZDK-a – porezne obveznike to je i najvažnije, jer će u tom slučaju unutarnje razmirice u izvršnoj vlasti i administraciji ZDK-a biti samo njihov problem.

federalna.ba/Visoko.co.ba