Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Prevent do kraja godine počinje s novim projektom

prevent radnici u pogonuPrevent grupacija u BiH će proizvoditi automobilske presvlake za model Dacia Logan Sedan. Proizvodnja kreće krajem godine i to na proizvodnoj lokaciji u Zenici. Ovo je prvi put da Prevent proizvodi automobilske presvlake za ovaj model, gdje će biti angažovano 150 radnika.

Prevent je također u prvoj polovini 2013. godine povećao izvoz, ali negativna konjuktura koja je prisutna u cijeloj automobilskoj industriji u Evropi utiče i bh. autoindustriju. Prema nekim procjenama evropsko tržište bilježi pad od preko 10 posto. Paralelno sa padom tržišta, Prevent je okončao i jedan od najznačajnijih projekata za cijelu Grupaciju. S njegovim završetkom zabilježeno je i smanjenje broja narudžbi, pa time dolazi do optimizacije troškova, ali i broja uposlenika, na pojedinim proizvodim lokacijama.

„Moram naglasiti da se ovdje radio o kratkoročnoj optimizaciji ljudskih resursa i prilagođavanju proizvodnih kapaciteta kojim će biti pogođeno do 5 posto ukupnog broja uposlenika Grupacije. Međutim, Prevent nastavlja sa novim projektima koji će osigurati stabilnost u poslovanju, kao i otvaranju novih radnih mjesta“, ističe Kenan Nalbantić, član Uprave Prevent grupacije.

Pored ovog projekta sa Dacia Logan Sedanom, Prevent će u narednom periodu imati i uvođenje novih modela.