Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Pogledajte spisak visočkih popisivača i izbacite uljeze

popisivaci1Popisna komisija Općine Visoko objavlila je Preliminarnu listu za Općinske instruktore i popisivače. Kao što je bilo i očekivano spiskovi popisivača i instruktora za oktobarski popis stanovništva, u velikoj mjeri potvrđuju očekivanja da će tokom izbora kandidata biti neregularnosti, nepotizma i favoriziranja ljudi bliskih lokalnim vladajućim strukturama. Tako je u gotovo svim bosanskohercegovačkim gradovima, pa zašto ne bi bilo i u Visokom, familija, vijećnici, pseudonovinari, stranački aktivisti. Iako se vjerovalo da će nezaposleni imati prioritet, očigledno je da se nije računalo s tim da su formalno na evidenciji nezaposlenih i brojni općinski vijećnici, aktivisti lokalnih nevladinih organizacija, politički aktivisti koji nerijetko imaju honorarna primanja.

Liste koje su do sada objavljene u BiH nisu konačne i od ukupno 61.133 prijavljene osobe, bit će izabrano 18.879 popisivača i 2.464 općinska instruktora, odnosno još po dvadeset posto rezervnih kandidata u slučaju da neko s utvrđene liste odustane. Konačne liste bit će objavljene do 25. augusta na web-stranicama državne Agencije za statistiku, odnosno entitetskih statističkih zavoda.

Eldin Karić, direktor Antikorupcijske mreže u BiH „Account“, kazao da su i konkursi za popisivače i instruktore primjer kako je u nas ama baš sve, kao i u skoro svim stvarima koje se rade u okviru državnih institucija, dovedeno do apsurda i onda lako postane podložno korupciji.

Ukoliko na spiskovima koje objavljujemo vidite nekoga za koga znate da mu tu nije mjesto, ne bi bilo loše u komentarima napisati i zašto tako mislite, pa da nas što više zna ko su ti uljezi i stranački poltroni sa lijepim rukopisima. Za bolji pregled kliknite na sliku kako bi je uvećali.

popisivaci1popisivaci2popisivaci 3popisivaci 4popisivaci 5popisivaci 6popisivaci 7popisivaci 8popisigvaci 9popisivaci 10popisivaci 11popisivaci 13popisivaci 14popisivaci 15popisivaci 16popisivaci 17