Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Danas 30 godina od izricanja presude u “Sarajevskom procesu”

sarajevski proces 1983Suđeno je grupi bošnjačkih intelektualaca, među kojima je prvooptuženi bio Alija Izetbegović, pred Višim okružnim sudom u Sarajevu, za djela protiv naroda i države. Ujedno je to bio i jedan od posljednjih velikih političkih procesa u raspadajućem komunističkom režimu u Jugoslaviji, kao i jedan od najkontroverznijih, navodi portal. 

Optužba je tvrdila da su okrivljeni činili dobro organiziranu grupu koja je namjeravala rušiti postojeći poredak i uspostaviti islamsku državu na tlu Bosne i Hercegovine, a sve u dogovoru s izvjesnim centrima u inostranstvu. 

Glavni dokaz optužbe bilo je Izetbegovićevo djelo “Islamska deklaracija”, teoretska rasprava o tadašnjem položaju muslimana u Jugoslaviji i svijetu. 

Osim Alije Izetbegovića, pred sud su izvedeni: Omer Behmen, Hasan Čengić, Ismet Kasumagić, Salih Behmen, Derviš Đurđević, Džemaludin Latić, Edhem Bičakčić, Melika Salihbegović, Mustafa Spahić i Đula Bičakčić. Optuženi Rušid Prguda, teški srčani bolesnik, umro je za vrijeme istrage. 

Proces je predvodio predsjednik sudskog vijeća Rizah Hadžić, a optužbu je zastupala tužiteljica Edina Rešidović. 

– Suđenju je dat ogroman publicitet, a da sve nije baš čisto, bilo je jasno svakome kada je većina svjedoka pred sudom negirala iskaze date u istrazi. Kasnije će neki od svjedoka priznati da im je u istrazi dat papir s njihovim ‘iskazom’, koji su oni morali potpisati i naučiti napamet. Svi optuženi proglašeni su krivim i osuđeni na kazne zatvora od pet mjeseci do 15 godina, koliko je izrečeno Omeru Behmenu. Alija Izetbegović osuđen je na 14 godina. Suđenje i presuda izazvali su veliko negodovanje među nezavisnim intelektualcima u cijeloj Jugoslaviji, ali i u svijetu. Naročito je jak pritisak za oslobađanje Izetbegovića i ostalih bio od beogradskih intelektualaca, među kojima je najglasniji bio, koje li ironije, Dobrica Ćosić – navodi portal historija.ba. 

Svi optuženi kojima je kazna još bila na snazi oslobođeni su i amnestirani 1988. godine, kada su oslobođeni svi politički zatvorenici u Jugoslaviji suđeni za verbalni delikt. 

Većina optuženih se politički aktivirala i kasnije obavljala visoke funkcije u Bosni i Hercegovini.