Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Spomenik kralju Tvrtku I Kotromaniću u Sarajevu?

tvrtko kotromanicUdruženje Organizatori otpora ”Sove Krajine” zatražilo je od predsjednika Federacije BiH, premijera Kantona Sarajevo, gradonačelnika Sarajeva i načelnika Općine Centar da pokrenu aktivnosti na podizanju spomenika kralju Tvrtku I Kotromaniću naodgovarajućoj lokaciji u Sarajevu.

Iz Udruženja su predložili i lokacije na kojima bi trebalo postaviti spomenik i to ili na Trgu Bosne i Hercegovine, u ulici Kotromanića, u ulici Ferhadija ili u Alipašinoj ulici, a definitivnu lokaciju trebala bi odrediti stručna komisija uz organiziranje javne rasprave.

U ovom udruženju smatraju da je sramotna činjenica da dvadeset godina nakon sticanja nezavisnosti BiH još uvijek nije podignut dostojan spomenik kralju Bosne Tvrtku I Kotromaniću.

Predsjednik Udruženja “Sova Krajine” Senad Bajrić je u saopćenju za javnost podsjetio da je ovo drugi put da se od nadležnih institucija traži podizanje spomenika bosanskom kralju na odgovarajućoj lokaciji u Sarajevu.

Počasni član Regionalnog udruženja “Sova Krajine” Enes Bešić iz Sanskog Mosta je izradio idejni prijedlog ovog spomenika, a rasprava o samom projektu spomenika je vođena više od šest mjeseci.

Ideju “Sova Krajine”, saopćeno je danas, podržali su i Ustavno pravna asocijacija ”Udar BiH”, ”Pokret za RBiH”, NVO “Dječiji Pokret za Mir, Ljubav, Prijateljstvo” – Djeca Sarajeva, Anti Dayton grupa, a pokrenuta je inicijativa prikupljanja potpisa putem internet mreže.

Visoko.co.ba/Fena

Posted in BiH