Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Danas završava ramazanski post, muslimani dočekuju Ramazanski bajram

ramazanski-bajramVjernici muslimanske vjeroispovijesti večeras sa nastupanjem vremena akšam-namaza i 1. ševvala 1434. hidžretske godine ispratit će sveti mjesec ramazan, mjesec posta tokom kojeg se vjernici, od zore do zalaska sunca, odriču hrane, pića i drugih tjelesnih užitaka.

Da je mjesec ramazan postao i društveni događaj, svjedočile su ulice Sarajeva, ali i brojnih drugih bosanskohercegovačkih gradova, koje su nakon iftara, tradicionalnog objeda muslimana nakon dnevnog posta, bile preplavljene rijekama ljudi, koji su ramazanske noći provodili u druženju sa porodicom i prijateljima.

Džamijski safovi, redovi i haremi bili su ispunjeni vjernicima koji su klanjali teravih-namaze, molitve karakteristične za mjesec ramazan i u ibadetu provodili noći ovog svetog mjeseca.

Brojna druženja koje je organizovala Islamska zajednica BiH, kao i medžlisi bh. gradova, obilježila su prisustva velikog broja vjernika, a posebno omladine.

Učenje (čitanje) po deset ili 20 stranica Kur'ana, mukabela, svakodnevno su održavane u džamijama ili na mjestu gdje se obavlja teravih-namaz širom BiH. Ova, zajednička molitva muslimana karakteristična za mjesec ramazan i ovog mubarek mjeseca okupila je mnoge hafize i vjernike u džamijama.

Noć, prema Kur'anu vrijedniju od 1.000 noći, 27. po redu u mjesecu ramazanu, Lejletul-kadr, muslimani u BiH proveli su na porodičnim iftarima i noćnim namazima u džamijama. Vjernici su ispunili džamijske safove, tražeći oprost grijeha u noći objave svete muslimanske knjige, Kur'ana.

Mjesec ramazan na području sarajevskog medžlisa protekao je u intenzivnim aktivnostima koje je organizovala vjersko-prosvjetna služba medžlisa zajedno sa glavnim imamom mr. Feridom Dautovićem, kazao je u izjavi za agenciju Anadolija zamjenik glavnom imama Malik Šljivo. Predavanja po džematima, predavanja prije teravih-namaza i predavanja za žene, učenje mukabela obilježili su i ovaj ramazan.

“Posebna aktivnost sarajevskog medžlisa bile su ramazanske večeri u Kolobara hanu koje su bile izueztno dobro posjećene. Moderator tih večeri bio je hafiz Sulejman Bugari koji je svake večeri imao svoje goste, a ove godine smo osim Kolobare izmjestili te aktivnosti i još u nekim sarajevskim opštinama. Organizovali smo i preko 50 omladinskih iftara, a ramazan će završiti velikim omladinskim iftarom u Kolobara hanu”, rekao je Šljivo.

Učenice i studentice obilazile su obdaništa, a danas će podijeliti bajramske paketiće mališanima koji se nalaze na liječenju na odjeljenjima Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

“Iako su neke aktivnosti trajale do kasno u noć, mnogi ljudi nisu spavali do jutarnjih sati, zbog kratkoće vremena od teravih-namaza do jutarnjeg sehura. Svim muslimanima čestitamo bajramske dane i molimo dragog Boga da im ukabuli ovaj ibadet u mjesecu ramazanu”, poručio je Šljivo.

Nakon trideset dana posta mjeseca ramazana, muslimani će sutra klanjanjem bajram-namaza dočekati Ramazanski bajram.

Anadolija/Visoko.co.ba

Posted in BiH