Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

CCI: Zeničko-dobojski kanton i dalje bez odgovora na krizu!

VLADA-ZDK-TELOPPredstavnici Centra civilnih inicijativa smatraju da vlast ZDK i dalje nema odgovor na produbljivanje ekonomske krize i povećanje broja nezaposlenih.  Kako je rečeno na konferenciji za novinare, prva polovina 2013. godine obilježena kadrovskim promjenama u Vladi, bez rješavanja konkretnih potreba građana i privrede.        

Smjene Fikreta Plevljaka i Raifa Seferovića, produbljivanje ekonomske krize, povećanje broja nezaposlenih i slabo punjenje kantonalnog budžeta, prema mišljenju Centara civilnih inicijativa, glavne su karakteristike rada Vlade ZDK u prvih šest mjeseci 2013. godine. Konsultant CCI-a, Rasim Džeko, ističe da je sve ovo u suprotnosti sa onim što se najavljivalo iz Vlade. Ni novi premijer, Munib Husejnagić, u svom ekspozeu nije ponudio konkretne mjere za izlazak iz trenutne krize, kaže Džeko.

Jedan od najvećih problema sa kojim se susreće ZDK su dugovanja po osnovu izvršnih sudskih presuda na osnovu kolektivnih ugovora. Tako sa 31. junom 2013. godine ukupan dug, bez pripadajućih zateznih kamata, iznosi 70.440.000  konvertibilnih maraka.

Kao pozitivan primjer u radu Vlade i Skupštine, ističu u Centrima civilnih inicijativa, potrebno je istaknuti usvajanje strategije zapošljavanja za period 2013.-2020. godina, koja sadrži niz aktivnosti koje bi se trebale sprovesti u cilju povećanja broja zaposlenih. Ipak, za sada je neizvjesno kada će se početi sa implementacijom strategije, zbog čega se Vlada i Skupština pozivaju da ozbiljno i što hitnije pristupe realizaciji ovog, ali i drugih sličnih dokumenata.