Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Zubac nezakonito prati Mehmedovića

SIPA 1Direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Goran Zubac nije odustao od progona Šemsudina Mehmedovića ni nakon što je Tužiteljstvo 19. jula odbilo zahtjev za određivanje pritvora uhapšenom zastupniku SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Prema informacijama Slobodne Bosne iz povjerljivih izvora u SIPA-i, odluka državnog tužitelja Mirka Lečića da se Mehmedović poslije nezakonitog hapšenja bez naloga Suda i Tužiteljstva BiH pustiti na slobodu, nije pokolebala osvetoljubljivog Zupca. Odmetnuti se direktor SIPA-e još jednom stavio iznad zakona i dvojici inspektora, ponovno bez sudskog naloga, naredio da fizički prate i nadziru svaki Mehmedovićev korak.

Budući da tajno praćenje osumnjičenika, jednako kao i prisluškivanje telefonskih razgovora, spada u posebne istražne radnje koje se ne mogu provoditi bez sudskog naloga, inspektori SIPA-e su odbili naređenje direktora i napisali službene zabilješke.

Da je, međutim, Goran Zubac ubrzo našao druge poslušnike potvrđuje nesvakidašnja scena, kojoj su prije desetak dana, ispred džamije u Tešnju, svjedočili brojni vjernici. Po završetku molitve, dok je izlazio iz džamije u pratnji svojih sugrađana, Šemsudin Mehmedović je zastao, izvadio iz džepa papir i ubacio ga u otvor za kanalizaciju.

Njegov je, po svemu ranije osmišljen potez, izazvao pometnju među nekolicinom u Tešnju nepoznatih muškaraca, koji su se nenadano našli u blizini džamije, s tim da su dvojica uz Mehmedovića bili i za vrijeme molitve. Prikriveni su se operativci SIPA-e našli u panici kako da se, dok su ih istodobno promatrali znatiželjnici, dočepaju papira, računajući valjda kako Mehmedović uništava dokaze. (Cijeli tekst pročitajte u novom broju Slobodne Bosne koji je u prodaji od utorka, 6. augusta)

Slobodna Bosna/Visoko.co.ba

Posted in BiH