Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Više detašmana za bh. firme

flzdkPrilikom nedavne posjete Floriana Burkhardta, prvog sekretara Ambasade SR Njemačke Vladi Zeničko-dobojskog kantona, premijer Munib Husejnagić i Ivica Ćurić ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice su u razgovoru sa visokim gostom otvorili pitanje odobravanja detašmana za radnike firmi iz ZDK koje imaju izvozne poslove u Njemačkoj.

Navodeći primjer montažerskih preduzeća koja nakon izrade opreme u kantonu moraju naručiocu  u Njemačkoj posao zaključiti montiranjem te iste opreme, premijer Husejnagić i ministar Ćurić su prenijeli prvom sekretaru njemačke ambasade u BiH Burkhartu primjedbu oko ograničenog broja detašmana za radnike iz istih izvoznih opreduzeća.

S obzirom da se radi o privremenom angažovanju radnika iz BiH u Njemačkoj zatražena je pomoć njemačke ambasade na otklanjanju ovog problema koji je prvenstveno sadržan u malom broju detašmana.

Prvi sekretar ambasade Njemačke u BiH Burkhardt, koji je istovremeno i rukovodilac ekonomskog odjela u Ambasadi, je ovom prilikom odgovorio da je sa svoje strane već uputio zahtjev Vladi svoje zemlje da poveća broj odobrenja za radnike bosanskohercegovačkih firmi koji, na osnovu sklopljenih ugovora preduzeća dviju država, moraju na ograničeni rok biti angažovani na poslovima u Njemačkoj. Burkhardt je naglasio da je pokrenuta inicijativa preko Vlada Njemačke da se ovaj problem riješi u što skorijem roku.