Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Porodica Biogradlija zahvaljujući Moštranima sada ima i prilaz kući

pomoc biogradlijama1 800x600Pisali smo nedavno o porodici Biogradlija iz sela Lugovi udaljenog 18 kilometara od Busovače kojoj je skupina mladića okupljenih oko udruženja građana “Ahmaci” iz Moštra odlučila ispuniti želju njihovog člana porodice malog Senadina koji nije poželio da ima ono što obično žele djeca njegovog uzrasta, nego je imao želju da ima jednu kozu čije bi mlijeko pomoglo da se izliječi od bronhitisa koji ima godinama. Nakon te posjete ostalo je još mnogo neriješenih problema za porodicu Biogradlija, a kojima su svjedočili i članovih ovog udruženja.

Nije prošlo mnogo vremena, a “Ahmaci” su ponovo bili u akciji i ponovo su posjetili selo Lugovi te porodici Biogradlija donirali 1000 KM potrebnih za vodovod, a prilaz kući više nije problem jer je izgrađen i most. Uz sve to stigao je i poklon u vidu jednog kompjutera.

-Drago nam je da smo opet bili u prilici da pomognemo ovoj porodici. Nakon prošle posjete uvidjeli smo da je ostalo još mnogo neriješenih problema za ovu porodicu. Zahvaljujući mnogobrojnim sponzorima i donatorima sa područja općine Visoko uspjeli smo dodatno pomoći i svi smo sretni zbog toga, a koristim priliku i da se zahvalim donatorima, da ih ne spominjem sada javno jer nisu pomogli radi marketinga nego iz ljudskosti, a oni znaju ko su – istakao je Dženan Omanović jedan od članova udruženja.

Teška i tužna životna priča Adise počela je 2002. godine kada je njen suprug smrtno stradao od strujnog udara. Ostala je sama u četvrtom mjesecu trudnoće i kćerkom od pet godina. Trauma koju su doživjeli te godine ostavila je neizbrisive posljedice. Elmana je oboljela, te je imala nekoliko ozbiljnih operativnih zahvata među kojima su operacije dojke i pluća. Tokom jednog od njih odstranjena su joj četiri rebra.

Sin Senadin ima bronhitis od rođenja i dosta oslabljen vid. No, Elmana nije nikada odustala. Njena djeca su joj dala snagu da se izbori krene dalje.

Nakon gubitka supruga, Elmana kao samohrana majka donosi odluku da krene u izgradnju svoje kuće. Dio sredstava sama je sakupila, dio je dobila od prodaje suprugova automobila, a dio zemljišta joj je poklonila svekrva da izgradi kuću za sebe i svoju djecu. Elmana je bila i majstor i radnik. No, Elmana i njena djeca nemaju vodu u kući. Načelnik općine Busovača donirao je vodovodne cijevi, ali nedostaje još 50 metara od kuće da se izgradi kapitaža za vodu. Zbog toga onu svakodnevno pješače 1,5 kilometar kako bi imali pitku vodu.

{joomplucat:1055 limit=22|columns=4}

Posted in BiH