Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Održana press konferencija Zavičajnog muzeja Visoko

press muzejDanas je u Maloj sali Općine Visoko održana press konferencija na kojoj se govorilo o dvije teme, Jubileju – 60 godina rada Zavičajnog muzeja Visoko i Arheološkim istraživanjima na području općine Visoko tokom 2013. godine. Zavičajni muzej Visoko oglasio se i saopćenjem za javnost:

JU Zavičajni muzej Visoko kroz svoj redovan rad došao je do informacija da je u posljednje vrijeme na području općine Visoko prisutno flagratno kršenje Zakona o zaštiti kulturne baštine ZDK i Zakona o muzejskoj djelatnosti ZDK. Muzej je i do sada u okviru svojih ovlaštenja redovno informisao nadležne institucije o ovakvim pojavama i to će nastaviti i dalje činiti uz pretpostavku da i druge nadležne službe i državni organi intenziviraju svoj rad na terenu po ovom pitanju. Iako muzej nema inspekcijske nadležnosti, podsjećamo određene subjekte – Udruženja građana, odnosno Fondacije koji su registracijom stekli status pravnog lica bez obzira na nivo djelovanja: Općina, Entitet, Kanton ili država BiH, da sama sudska registracija određene djelatnosti ne znači da taj pravni subjekt može automatski vršiti arheološka ili druga istraživanja kulturne baštine na terenu. Nužno je da u skladu sa odredbama pozitivne zakonske regulative na ponuđeno Projekt – Elaborat o planiranom istraživanju nadležni Zavod za zaštitu spomenika da pozitivno mišljenje, pa da se nakon toga pribavi i konačna suglasnost na istraživanja od nadležnog Ministarstva ZDK ili FBiH ovisno o kategorizaciji kulturnog dobra. Bez obzira da li se radi o pravnim subjektima ili fizičkim licima, te da li se namjerava istraživati na privatnim ili državnim parcelama, neophodno je u skladu sa članom 10. Zakona o muzejskoj djelatnosti ZDK potpisati Ugovor o saradnji sa jednim od muzeja na području kantona i tek nakon toga se može prići istraživanju. Trenutno, Zavičajni muzej na osnovu provedene pravne procedure i pribavljenih dokumenata ima potpisana dva validna ugovora za istraživanja na području općine Visoko i to sa Udruženjem „Archaetypes intertnational research“ i Fondacijom „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“, koji mogu istraživati isključivo u okviru pribavljenih validnih dozvola i potpisanih ugovora sa Zavičajnim muzejom.

Sva druga pravna ili fizička lica koja nisu prošla neophodnu zakonsku metodologiju vršeći istraživanja na području općine Visoko čine teške prekršaje pomenutih zakona i podliježu propisanim sankcijama.

Nakon saopćenja za javnost iz Zavičajnog muzeja su govorili i o aktivnostima povodom obilježavanja velikog jubileja – 60 godina rada.

Zavičajni muzej osnovan je sada već davne 1953. godine i ove godine slavi izuzetno veliki i značajan jubilej – 60 godina postojanja i rada. Upravni odbor muzeja na svojoj redovnoj 29. sjednici od 28.11.2012. imenovao je Radnu grupu za obilježavanje ovog jubileja u čiji sastav su ušli članovi Upravnog i Nadzornog odbora, članovi Stručnog kolegija, te istaknuti kulturni djelatnici – saradnici muzeja. Pokroviteljstvo nad proslavom prihvatila je načelnica Općine Visoko.

U okviru obilježavanja jubileja predviđene su različite aktivnosti kao što su: takmičenja za učenike osnovnih i srednjih škola iz oblasti literarnih i likovnih radova, prigodne radionice za učenike, predavanja, okrugli stolovi, performansi i slično.

Tim povodom muzej je planirao realizaciju projekta retrospektivne izložbe „60 godina Zavičajnog muzeja 1953. – 2013.“ kojom bi napravili mali presjek dosadašnjeg rada muzeja. Također predviđeno je da se dodjele zahvalnice institucijama, pojednicima i medijima zaslužnim za podršku i doprinos u radu i razvoju Zavičajnog muzeja kao i afirmaciji kulturno – historijskog i prirodnog naslijeđa Visokog, odnosno države BiH. Dakako, obim svih planiranih radnji u najvećoj mjeri ovisi o finansijskim mogućnostima.