Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ministar Erdal Trhulj je slagao radnike KTK Visoko

ktk pred vladom Nakon dešavanja u aprilu i maju, a vezano za proteste radnika KTK Visoko koji su se desili i u Sarajevu te niza pregovora sa Sindikatom, resornim ministrom Erdalom Trhuljom, pa i premijerom Nerminom Nikšićem, četiri mjeseca kasnije dešava se ništa. Kao što je to inače praksa od Mjesne zajednice, preko Općine, Kantona, Federacije i sve do države, oni koji čine vlast olako obećavaju, dok im je realizacija slabija strana.

Podsjećamo, Erdal Trhulj je nakon razgovora sa predstavnicima KTK direktno obećao, a različiti mediji prenijeli njegovu izjavu: “Dajte mi jednog čestitog čovjeka i za 15 dana ćemo to dovesti u red”. Od 24. aprila kada je ministrar dao ovu izjavu prošlo je više od stotinu dana, što je puno više od obećanih 15, međutim, od tada do danas ništa se nije desilo. Iako je prošao rok u KTK nije urađen ni završni račun, a Komisija za popis je utvrdila da je “nestalo” 600 mašina koje se vode u knjigama, ali u stvarnosti ih nema.

Nezadovoljni članovi Sindikata tvrde da ih je ministar Trhulj izmanipulisao i slagao i narednu instancu prema kojoj žele da se upute sa namjerom za rješavanje problema KTK jeste SIPA i tužbe prema resornom ministarstvu i Nadzornom odboru nakon konsultacija sa advokatima.

Kako saznajemo i onih 32 radnika za koje se putem medija hvalisalo da su “riješeni” i penzionisani prema izjavama tih radnika ništa od obećanog nije realizovano, a predsjednik Sindikata je pisao direktno i predsjedništvu BiH, predsjedniku Federacije i još nekim institucijama vlasti u Sarajevu za koje je smatrao da bi se mogli uključiti u rješavanje agonije u KTK Visoko – odgovor još nije dobio.

Prema našim informacijama sastanak Nadzornog odbora KTK Visoko trebao bi biti održan u naredni utorak (06.08.2013.). Iako rezignirani radnici više nikome ne vjeruju, pa tako ni slatkorječivom Nadzornom odboru, ipak su odlučili sačekati odluke nakon sastanka kada će odlučiti u kojem smjeru dalje da idu sa ciljem ostvarivanja svojih prava.