Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Prekompozicija vlasti u ZDK: HDZ-u nedostaje Bošnjak

VLADA-ZDK-TELOPPoznato je da je Maglajlija Nedžad Lokmić SDP-ov kandidat za ministra za pitanja boraca. Narodna stranka Radom za boljitak je još prije desetak dana utvrdila prijedlog za ministra finansija, resor koji joj je pripao na osnovu dogovora sa strankama vladajuće koalicije u Zeničko-dobojskom kantonu. Radi se o mladoj, ali iskusnoj ekonomistici iz Zavidovića, Sabini Heljić. 

Za ovu stranku, nije bio problem pronaći kvalitetno kadrovsko rješenje, u situaciji kada sva tri trenutno nepopunjena resora moraju pripasti kadru iz reda bošnjačkog naroda. Jasminka Fakić, predsjednica Kantonalnog odbora Narodne stranke Radom za boljitak smatra da pitanje popunjenosti pozicija koje pripadaju hrvatskom konstitutivnom narodu u Vladi Zeničko-dobojskog kantona, neće predstavljati teškoću ni za HDZ.

No, činjenica je da jedino HDZ još nije izašao s kandidatom za pripadajući resor, resor privrede. Ivica Čurić, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a i aktuelni ministar za socijalna pitanja, očekuje prijedlog rješenja za situaciju u kojoj se ova stranka našla u novoj prekompoziciji izvršne vlasti, od stranačkih kolega iz SDP-a.
Senaid Begić, predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona kaže da se nema puno izbora: ili će HDZ preložiti Bošnjaka, što je teško očekivati ili će SDP-u prepustiti mjesto ministra privrede, što bi se HDZ-u nadomjestilo nekom funkcijom u javnoj upravi. Trenutno se ne razgovara o eventualnoj mogućnosti promjena na rukovodećim funkcijama javnih preduzeća i ustanova.

31. jula vjerovatno će biti razmatrani samo oni prijedlozi koji su u javnosti već poznati, a trenutno dobri odnosi među strankama, koje su podijelile bivše SBB-ove resore, obećavaju skoro rješenje. Iza godišnjih odmora, Vlada ovog kantona trebalo bi da funkcioniše u punom kapacitetu.

RTV Zenica/Visoko.co.ba