Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Nije sramota nemati, sramota je imati, a ne dijeliti”

AM97 busovaca“Nije sramota nemati, sramota je imati, a ne dijeliti”, ovako opisuju svoju najnoviju humanitarnu akciju navijači NK Moštre popularni “Ahmaci”. 

Nakon što su u medijima pročitali tužnu priču o porodici Biogradlija iz sela Lugovi udaljenog 18 kilometara od Busovače odlučili su ispuniti želju malog Senadin koji nije poželio kompjuter niti najsavremeniji mobitel. Njegova jedina želja je bila da ima jednu kozu jer bi mu to mlijeko pomoglo da se izliječi od bronhitisa koji ima godinama. 

am97busovaca1-“Čim smo pročitali ovu tužnu priču odmah smo odlučili da se angažujemo, danas smo posjetili porodicu Biogradlija i ispunili Senadinovu želju. U borbi za život Senadin i njegova sestra Adisa su velika podrška majci i pomažu joj tako što odlaze u brda i na planine svako jutro gdje beru borovnice, prodaju ih i od njih preživljavaju. Prodaju i ručno izrađene isheklane stvari i vezove – rekao nam je Dženan Omanović jedan od članova AM 97.

Teška i tužna životna priča Adise počela je 2002. godine kada je njen suprug smrtno stradao od strujnog udara. Ostala je sama u četvrtom mjesecu trudnoće i kćerkom od pet godina. Trauma koju su doživjeli te godine ostavila je neizbrisive posljedice. Elmana je oboljela, te je imala nekoliko ozbiljnih operativnih zahvata među kojima su operacije dojke i pluća. Tokom jednog od njih odstranjena su joj četiri rebra.

Sin Senadin ima bronhitis od rođenja i dosta oslabljen vid. No, Elmana nije nikada odustala. Njena djeca su joj dala snagu da se izbori krene dalje.

Nakon gubitka supruga, Elmana kao samohrana majka donosi odluku da krene u izgradnju svoje kuće. Dio sredstava sama je sakupila, dio je dobila od prodaje suprugova automobila, a dio zemljišta joj je poklonila svekrva da izgradi kuću za sebe i svoju djecu. Elmana je bila i majstor i radnik. No, Elmana i njena djeca nemaju vodu u kući. Načelnik općine Busovača donirao je vodovodne cijevi, ali nedostaje još 50 metara od kuće da se izgradi kapitaža za vodu. Zbog toga onu svakodnevno pješače 1,5 kilometar kako bi imali pitku vodu.