Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Otvoreno pismo

smece sabanovicSigurno je da sam bezbroj puta do sada ukazivao na problem postojanja divlje deponije otpada ili bolje u ovom slučaju reći divlje deponije smeća na dionici lokalnog puta u pravcu Porječani-Bosnići-Mulići-Arnautovići-Visoko. Jasno je, kako je i Vama slučaj ove deponije poznat što potvrđuje i podatak u kojem prema dostavljenim podacima Komunalne inspekcije i Policijske stanice Visoko, u Informaciji o stanju ekologije i životne sredine od 1.6.2013. godine ovaj lokalitet identificirate trenutno kao posebno veliku divlju deponiju lociranu uz lokalni put Visoko-Arnautovići-Porječani ili lokalitet “Podgradina“.

S obzirom da prema Zakonu o zaštiti okoliša Federacije BiH svako lice ima pravo na zdrav i ekološki prihvatljiv okoliš kao osnovno ustavno pravo, te da se Odlukom o izmjenama i dopunama odluke o komunalnom redu“ od 27.3.2013. godine uređuje održavanje komunalnog reda, kao i odnosi u komunalnim djelatnostima na području općine Visoko, a naročito na području uređenja naselja, održavanja čistoće i čuvanja javnih površina, molim Vas da građanima ovog područja, ali i šire, omogućite normalno putovanje ovom dionicom tako što ćete po hitnom postupku izvršiti sanaciju ovog lokaliteta, svjesnim građanima u ovim mubarek danima mjeseca ramazan omogućiti normalne uslove za funkcionisanje dok prolaze ovim područjem koje osim što daje jako negativnu, ili čak ružnu estetsku sliku, ugrožava kvalitet življenja, ali i zdravlja zbog pružanja neugodonog mirisa naročito zbog učestalog prisustva otpada organskog porijekla, te da u skladu sa nadzorom kojeg provodite ovom Odlukom u ime Općine spriječite bilo kakvo daljne odlaganje.

O lokalitetu o kojem je toliko puta govoreno ne želim trošiti nepotrebne riječi, to je područje na kojem se nalazi i kućno smeće, i krupni otpad, i što je posebno upozoravajuće i otpad organskog porijekla.

Poštujući načelo da svako ljudsko biće ima pravo na život u okolišu podobnom za zdravlje i blagostanje, individualna nam je i kolektivna dužnost zaštiti i poboljšati okoliš za dobrobit sadašnjih i budućih generacija, te Vas stoga još jednom molim za hitnu reakciju.

Više se ne može trpiti!

Predjednik NVO EKOLOGIKA VISOKO

Elvedin Šabanović s.r.

{joomplucat:1037 limit=20|columns=4}