Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Očekujemo da Tužilaštvo i Sud BiH neće podleći političkom pritisku iz RS-a

semsudin mehmedovic sdaStranka demokratske akcije (SDA) je zaprepaštena činjenicom da je zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović uhapšen od strane SIPA-e bez valjanih razloga i bez naloga Tužilaštva, saopćeno je iz te stranke.

U saopćenju se navodi da je posebno zabrinjavajuće da je hapšenje izvršeno iako je Mehmedović pozvan u SIPA-u u svojstvu svjedoka.

– Očito je da iza ove radnje stoje lični razlozi i interesi direktora SIPA-e kojeg je Mehmedović prijavio za ratni zločin i druga krivična djela na području Hercegovine. Inače, u entitetu RS i tamošnjim medijima već duže vrijeme kontinuirano traje medijska hajka s ciljem kompromitiranja i hapšenja Mehmedovića – navodi se u saopćenju.

Zato su, dodaje se, opravdane sumnje da je upravo hapšenje poslanika Šemsudina Mehmedovića, zajedno sa usvajanjem zakona o JMBG i prebivalištu „skrojenih po diktatima SNSD i SDS dio ponude SDP-a srpskim političkim strankama kako bi zadržali svoje ministarske fotelje u Vijeću ministara i ujedno diskreditirali sve branioce Bosne i Hercegovine“.

– SDA očekuje da će Tužilaštvo i Sud BiH u ovom predmetu postupiti u skladu sa zakonom i da neće podleći političkom pritisku iz RS-a te ličnim uticajima direktora SIPA-e – saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDA.

SDA TEŠANJ: OČEKUJEMO DA ĆE MEHMEDOVIĆ BRZO BITI PUŠTEN

Općinska organizacija Stranke demokratske akcije Tešanj, čiji je predsjednik zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović, saopćila je nakon njegovog hapšenja zbog sumnje da je počinio ratni zločin da je “upoznata sa višemjesečnim aktivnostima koje provodi SIPA zbog privođenja nekih nelegalno naoružanih Srba u Tešnju u maju 1992. godine.”

– Mi u Tešnju znamo šta je radio Mehmedović i koliki je doprinos dao u odbrani Tešnja i BiH i ne znamo ništa zbog čega bi ga trebalo hapsiti. Očekujemo da će predsjednik Mehmedović biti brzo pušten, navodi se u saopćenju OO SDA Tešanj.